Venstre tar SFO-innhold på alvor

public

Blant de små gledene i valgkampen er avisredaktører som fatter interesse for de hjertesaker ditt parti står for.

Vi er helt enige med redaktøren i at det er viktig å debattere kvaliteten i ordningen. Den har til nå dessverre variert kraftig i norske kommuner. Nettopp derfor har kunnskapsministeren og Venstres partileder, Guri Melby, denne våren lagt frem en nasjonal rammeplan for SFO – for første gang noensinne.

Planen trådte i kraft for et par uker siden og kommer til å ha stor betydning for det innhold vi tilbyr våre barn i tiden mellom skoletid og hjemmetid. SFO er ikke en pedagogisk virksomhet, men det blir mer fysisk aktivitet, sunne måltider, vekt på inkludering og bærekraftig utvikling samtidig som leken ivaretas og målet er at ingen skal falle utenfor fellesskapet.

Det gleder oss at lederartikkelen ikke bærer preg av et krav om gratis SFO til alle – slik noen partier tar til orde for. Dette dreier seg egentlig om en ideologisk viktig debatt. Politikk handler ikke minst om å prioritere mellom gode samfunnstiltak. Venstres svar i den debatten har vært, og er, å fronte spesifikke tiltak der andre vil ha gratistiltak for alle. Vi har derfor støttet dem som har dårligst råd.

Det samme skjer innenfor tannpleiefeltet der prisen for gratis pleie, som deler av venstresiden har gjort til en fanesak, antakelig ligger på over 10 milliarder. Spørsmålet vi som politikere må stille oss er følgende: Gitt at vi kan heve helsebudsjettet med 10 milliarder, hvor får vi mest folkehelse igjen for pengene? Og vårt svar har vært: Ved å løfte dem som «sitter nederst ved bordet» – ikke ved å innføre gratisordninger for alle.

Vi har et uttrykk for det som skjer om landets mest formuende skulle få tilgang til de samme kostnadsfrie løsningene som de som er lavest på lønnsstigen – vi gir mer til dem som har mest fra før! Det er ikke dem med to-tre millioner i familieinntekt som har størst behov for gratis SFO.

For øvrig må vi få lov til å arrestere lederskribenten på påstanden om at Venstre er for borgerlønn. Dette er en komplisert debatt, og partiet er åpen for forsøksløsninger i utvalgte kommuner med en eller annen form for borgerlønn eller minstelønn. Morgendagens samfunn krever nye løsninger, ikke minst i avbyråkratiseringens navn. I dette bildet hører også en diskusjon om omlegging av trygdesystemet hjemme.

Carl-Erik Grimstad, 1. kandidat til Stortinget fra Vestfold og Telemark Venstre

Lars Martin Borlaug, Leder Skien Venstre