Venstres forslag til grønne arbeidsplasser!

Sveinung Rotevatn og Iselin Nybø tråkker på den grønne pedalen
Ill: Oda Scheel

Høstens valg er et retningsvalg for alle som er opptatt av arbeidsplasser. Kutte utslipp og skape jobber, er stikkord i Venstres nye pakke for grønn omstilling. Vi trenger ikke klimafiendtlige og handelsfiendtlige partier. Derfor vil Venstre fortsette det grønne skatteskiftet slik at det lønner seg å være en del av omstillingen. Venstre vil verne om EØS-avtalen og ikke skape usikkerhet om den slik flere av de kommende stortingskandidatene og en statsministerkandidat på rødgrønn side gjør når de taler for å si opp EØS-avtalen. Det er det siste også næringslivet i Agder trenger som har mange arbeidsplasser i eksportnæringen og mange bedrifter som trenger forutsigbarhet etter pandemien. Da kan vi ikke skape usikkerhet om EØS-avtalen, som er det beste kortet vi har for å sikre internasjonal handel. Derfor er det første punktet i pakken for grønn omstilling at EØS-avtalen ligger fast.

Venstres pakke for grønne arbeidplasser:

  1. EØS-avtalen ligger fast. Venstre vil ha mer europeisk samarbeid, ikke mindre.
  2. Gi flere småbedrifter tilgang på store offentlige kontrakter.
  3. Et skattesystem som stimulerer til investeringer i arbeidsplasser og bedrifter langs kysten (redusere selskapsskatten og nedtrapping av formuesskatten på næringsvirksomhet)
  4. Ta bort all unødvendig rapportering til offentlige instanser, og gjøre det lettere å søke om midler til innovasjon og forskning
  5. Utvide ordningen som gir skatterabatt for investorer som investerer i nystartede bedrifter.
  6. Gjøre det enklere for norske og utenlandske arbeidstakere å jobbe hvor du vil fra der du vil
  7. Videreføre og styrke “Grønn plattform” som gir bedrifter og forskningsinstitutter støtte til forsknings- og innovasjonsdrevet grønn vekst minimum til 2030. Årlig bevilgning økes fra 333 til 500 mill. kr.
  8. Etablere et eget program/mandat for grønne elektriske verdikjeder under Enova med minimum 1 mrd. i årlig i tilskudd til investeringer i havvind, batterier, grønn skipsfart, energisystemer og hydrogen
  9. Slå sammen eksisterende ordninger i Enova, Innovasjon Norge, Giek og Eksportkreditt Norge til et felles program for “Grønn flåtefornyelse og skipsfartsprogram” som både skal bidra til fornyelse av transport til sjøs og til utvikling av utslippsfrie ferger og hurtigbåter i Norge.
  10. Styrke og målrette ordninger som SkatteFunn og Innovasjonsprosjekter i næringslivet (IPN) slik at disse i enda sterkere grad bidrar til grønn omstilling.
  11. Doble investeringskapitalen til Nysnø klimainvesteringer.
  12. Øke de statlige bevilgningene til bredbåndsutbygging til minimum 400 mill. kr. per år fram til målet om at alle husstander og virksomheter har tilgang på raskt bredbånd på 100 Mbit/