Uttalelse: Flyplassregionen må få omstillingsstatus

Gardermoen - fly, Karl Henrik Laache

Fylkesrådet i Viken har fremmet en søknad om at kommunene i Gardermoregionen får status som omstillingsregion. Dette stiller Viken Venstre seg bak.

Uttalelse vedtatt av Viken Venstres hovedstyre 28. april. 2021

Situasjonen i Gardermoregionen skiller seg fra andre hardt rammede regioner siden det er liten grunn til å anta at problemene her vil kunne være løst så fort befolkningen er fullvaksinert. Dette innebærer sterkt redusert sysselsetting og skatteinngang, og økende fattigdom.

Regionen er derfor etter vårt syn kvalifisert for mer langvarige tiltak, og status som omstillingsregion vil kunne gi tilgang til et effektivt virkemiddelapparat. Slik søknad ble avslått av Regjeringen i fjor.

Mulighetene for omstilling er gode, blant annet på grunn av god infrastruktur, sentral beliggenhet og tilflytting. Flere interessante initiativ finnes allerede, som f.eks. solenergiverk, legemiddelproduksjon og beredskapslager helse, og regionrådet har nettopp vedtatt en ny strategisk næringsplan.

Flyplassregionen har dermed både behov for langsiktig omstilling og den har en rekke forutsetninger for at en slik omstilling vil lykkes.

Viken Venstre vil:

  • Stille seg bak Viken fylkeskommunes søknad til Kommunaldepartementet om å gi Gardermoregionen omstillingsstatus.