Uttalelse: Bedre fritidstilbud for mennesker med nedsatt funksjonsevne

CC:Henk-Jan van der Klis

Mennesker med nedsatt funksjonsevne trenger også fritidsaktiviteter og idrettstilbud. Venstre går til valg på friheter og muligheter for alle. Fritidsaktiviteter er et viktig tilskudd til sosial omgang, og det bidrar til bedre fysisk og psykisk folkehelse. Disse tilbudene må utvikles gjennom dialog med dem det angår.

Uttalelse vedtatt av Viken Venstres hovedstyre 28. april 2021

Et sterkt varierende tilbud, preget av stor lokal ulikhet, forhindrer mange mennesker å delta i ulike aktiviteter. Dette vil vi endre gjennom større vekt på tilrettelegging og offentlig støtte til
kommuner og frivillige organisasjoner.

Vi vil derfor sikre at tilbudet om tilrettelagte idretts- og fritidsaktiviteter for mennesker med funksjonsnedsettelser er godt, uansett hvor man bor i Norge. Dette vil vi gjøre gjennom:

  • Å sørge for at Artikkel 30 i konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne (CRPD) tas inn i norsk lov.
  • Å gi kommunene og frivillige tilgang på tilstrekkelige midler for å gi et godt tilbud av fritidsaktiviteter til mennesker med nedsatt funksjonsevne.
  • Å legge frem en fritidserklæring også for voksne med funksjonsnedsettelser, tilsvarende den for barn og unge som Regjeringen la frem i 2016.
  • BPA-ordningen (brukerstyrt personlig assistent) også skal omfatte bistand til fysisk aktivitet.