Saken om ny barnehagestruktur er vel så viktig for fremtiden til barna våre som skolestrukturen. Dessverre får imidlertid ikke de aller yngste barna det fokuset de fortjener i debatten, og havner i skyggen av skolene. Vi i Åsnes Venstre håper imidlertid partiene har gjort hjemmeleksa si denne gangen og behandler saken i kommunestyret på mandag 19.april.
De i underkant av 50 barna som fødes hvert år fordeles i dag på åtte barnehager i Åsnes, fire offentlige og fire private. Når vi diskuterer barnehagestrukturen i kommunen er det de fire offentlige (Sønsterud, Myrsnipa, Bashammeren og Jara) som er under lupen. Kommunedirektørens innstilling er å styrke Bashammeren og Myrsnipa, og legge ned barnehagene på Sønsterud og Jara. Jeg mener vi har to hovedutfordringer som tilsier at det kan vært en god løsning.
Kvalitet: Åsnes kommune har sosiale utfordringer som tilsier at vi burde bruke mer penger, ikke mindre, enn andre kommuner på barn og unge. Når vi ikke har råd til å bruke mer enn vi faktisk gjør, så bør vi i hvert fall sørge for å bruke de pengene vi har på best mulig måte. Forskning viser at barnehagen er viktig for at barna faktisk klarer seg gjennom skolegangen og ikke faller av og dropper ut før de er ferdige med videregående skole. Derfor bør vi investere for framtida, og gi barna våre det beste grunnlaget for å finne ut av hvem de er, hva de interesserer seg for, gi de trygghet og glede og med det et godt grunnlag for å starte på skolen og etter hvert komme seg gjennom videregående skole og ut i voksenlivet.
Vi bruker i dag ressursene på mange gamle, slitte bygg som skriker etter vedlikehold og er umoderne og lite fleksible ovenfor behovene dagens barnehager har. Vi burde blant annet hatt bedre oppholdsrom og arbeidsforhold for våre ansatte. Situasjonen i dag er langt ifra godt nok. Bedre fysiske arbeidsforhold vil også antageligvis føre til at det blir enklere å rekruttere nødvendig kompetanse i framtida.
Fleksibilitet og tidlig innsats: I dag har vi ikke nok plasser der hvor foreldrene ønsker seg det. Dette er et problem for både enslige foreldre, eller hvis ingen eller kun en av foreldrene har førerkort noe som gjør det vanskelig å levere og hente i barnehagen og de derfor må ha plass i gangavstand til der de bor. Denne utfordringen er størst sentralt på Flisa. Vi må øke kapasiteten der det trengs!
Vi har kun et barnehageopptak i Åsnes, men bør ha ambisjon om to når vi får råd til det (estimert kostnad ca 1 mill årlig). Er du uheldig og blir foreldre til et barn 1.desember fremfor 30.november, så må du vente et helt år ekstra før du har krav på barnehageplass etter loven. Dette tvinger foreldre til å være hjemme å passe barn fremfor å studere eller arbeide, noe som er spesielt hemmende for innvandrerfamilier og andre som ikke har et nettverk rundt seg, som for eksempel besteforeldre som kan hjelpe til med barnepass i hverdagen. Ved å samle de offentlige barnehagene kan pengene vi sparer inn på bygg og ledelse brukes på fleksible løsninger som gjør at vi kan vurdere to opptak. Barn av innvandrerforeldre har også større behov for å få barnehageplass tidlig på grunn av inkludering, språk og kulturforståelse.
På bakgrunn av dette bør vi gå for å satse på en eller to offentlige barnehager og tilby flere plasser i sentrum hvor det er flest søkere. Dette vil uansett ikke bidra til tilbud i grendene blir borte fordi de private barnehagene på Kila, Kjellmyra, Arneberg og Mosogn fortsetter uforandret. Moderne og gode barnehager er også noe foreldre ser etter nå de vurderer hvor de skal bosette seg. Tiden er derfor inn for å gi et løft til våre alle yngste innbyggere!
Kristian Botten Pedersen
Kommunestyrerepresentant Åsnes Venstre (V)