Når ryggen synker sammen når du snakker om skolen, er det ikke lett å inspirere til innsats med skolearbeidet. Jeg vil ha ungdom med rak rygg.
Hulda Tronstad, stortingskandidat for Venstre i Viken
Du har snakket med skolen og blitt enig om oppfølging. Du har hatt runder med helsesøster og PPT. Du tror på bedring, men du kjenner barnet ditt og vet hva som funker og ikke funker. Og mange ganger funker det slett ikke. Skuffelsen er stor når ting glipper.
Når veien til fullført skolegang er er belagt med skulking og brutte løfter, der oppgaver blir forsømt og innleveringer «glemt». Der sykdom, familieforhold, mobbing eller akutte hendelser kan gjøre at skolegangen skjærer seg. Kanskje var det valget om studiespesialisering helt feil? Vi skylder alle – uansett årsak – å gjøre en innsats for dem som skolen ikke funker for.
Hvert år mister 1200 elever i Viken retten til videregående fordi de ikke greier å fullføre innen tiden. Nå vil regjeringen innføre en historisk rett til å fullføre videregående skole. Det vil gjøre livet enklere for mange elever at alle får en reel mulighet til å fullføre og bestå. For har du ikke vitnemål, er veien inn i arbeidslivet vanskelig. Når hver femte i videregående har problemer med å gjennomføre skolegangen så er det et varsko til hele systemet. Noen trenger rett og slett litt mer tid enn andre. Denne retten må også gjelde for voksne som i dag har brukt opp rette sin til å fullføre videregående. De som ikke har bestått alle fag, kan dermed komme tilbake på skolebenken og få et godkjent vitnemål eller fag- og svennebrev.
Venstre har jobbet lenge for å få til en skole som tar mer utgangspunkt i hver enkelt elev. Vi er opptatt av at lærere skal ha tid til å være lærere og vi er opptatt av at elevene skal oppleve mestring. En lovfestet rett er et skritt på veien. Og for noen er det kanskje bare litt mer tid som trengs. Et justert opplegg eller en sjanse til. Og du skal slippe å ta en dyr privatisteksamen fordi det glapp på noen år i tenårene. Vi vil rett og slett gi ungdommen en rett til å lykkes i videregående. At ryggen skal rettes opp fordi man klarte å fullføre.