Fylkessekretærane Gro Gjelsvik og Linda Ness Rotihaug sluttar

Fylkessekretærane i Vestland Venstre, Foto: Bård Mangerøy

2020 har vore eit krevande år for oss i Vestland Venstre, styret og dei tilsette, der arbeidet med å få kronene til å strekke til, har hatt eit stort fokus, seier fylkesleiar Åsta Årøen. Hovudårsaka til den økonomiske situasjonen er fylkesvalresultatet i 2019. At vi no er blitt eit nytt fylke har og skapt endringar, i måten vi organiserer og gjennomfører aktivitet.

Våre to fylkessekretærar bestemte seg for å seie opp sine stillingar samtidig, no sein haust, blant anna med grunngjeving i den pressa økonomien og at det er tid for å tenke nytt, både for dei to og Vestland Venstre. Linda Ness Rotihaug hadde sin siste arbeidsdag som fylkessekretær 28. februar og Gro Gjelsvik sluttar som fylkessekretær 31. mars.

Vi er svært takknemlige for innsatsen som har vore lagt ned for fylkeslaga Hordaland og Sogn og Fjordane, og etterkvart Vestland, ved mange valkampar, fylkesårsmøter, styremøter, i sjølve samanslåingsprosess og besøk/bistand retta mot lokallaga. Vi kjem alle til å merke denne endringa, at vi no ikkje har desse stillingane lenger. Gro fortset heldigvis i ei 10 % stilling knytt til økonomi. I sjølve valkampen har VHO dessutan tilsett to valkamprådgjevarar, i samarbeid med VKU og desse er i hovedsak finansiert at Vestland Venstre.

Endringar er noko som skjer heile tida, men på ein dag som denne kan det også vere fint å løfte blikket og spørje, korleis har desse åra som tilsette hos oss i Vestland Venstre (tidlegare Sogn og Fjordane/ Hordaland) vore? Derfor har eg stilt Gro og Linda nokre spørsmål i den forbindelse, slik at vi kan få nokre glimt av korleis det har vore å følge og bistå Venstre i vår region, i oppturar og nedturar.

1. Korleis kom du inn i denne stillinga i Hordaland Venstre!/ Sogn og Fj. Venstre?
2. Kva er Venstre si sterkaste side?
3. Kva har vore det kjekkaste med jobben?
4. Det sterkaste minnet frå denne tida?
5. Kor går vegen vidare for deg?
6. Eit godt råd til Venstre frå deg, no på slutten?

Her er svara:

Svar/oppsummering frå Gro Gjelsvik:

Korleis kom du inn i denne stillinga i Hordaland Venstre!/ Sogn og Fj. Venstre?

Gro Gjelsvik

Jeg meldte meg inn i Unge Venstre og senere Venstre da jeg var 18-19 år, rundt 1985, og var den gang aktiv i Bergen UV, Hordaland UV og Fana Venstre frem til valgkampen 1993. Blant annet var jeg i den perioden leder av Hordaland Unge Venstre ett år i 1988 (mener jeg det var) og valgkampsekretær for Hordaland Venstre foran fylkestingsvalget i 1991. Rett etter valget i 1993 fikk jeg barn og trakk meg helt ut av politikken for å fokusere mer på familie og fullføring av studiene mine. En del år senere, i 2008, var jeg på jakt etter ny jobb og kom over en stillingsutlysning fra Hordaland Venstre. Torhild Holgersen som hadde vært fylkessekretær i 17 år, hadde nylig gått over i en annen jobb og Hordaland Venstre søkte etter ny sekretær i en 60% stilling. Jeg tenkte at det kunne være interessant å engasjere seg litt i Venstre igjen på en litt annen måte, søkte på stillingen og fikk den. Oppstart var august 2008, i et mellomvalgsår heldigvis.

Kva er Venstre si sterkaste side?

Venstre sin sterkeste side er etter min mening ideologien/verdigrunnlaget. Der skiller vi oss ut fra mange andre parti, som ikke har en like klar basis for sin politikk. Og Venstre-folk burde bli flinkere til å snakke om ideologien vår, for på den måten å forklare logikken bak og “ryggmargsrefleksen” i vår politikk.

Kva har vore kjekkaste med jobben?

Det kjekkeste med jobben har helt klart vært å møte og bli kjent med og jobbe sammen med så mange engasjerte, kunnskapsrike og ressurssterke mennesker i hele Vestland.

Det sterkaste minnet frå denne tida?

Det er kanskje typisk at man husker krisesituasjoner sterkest? Ikke vet jeg, men det første som detter ned i hodet mitt med dette spørsmålet, er valgvaken på Nøsteboden i 2009. Stemningen den kvelden har spesielt brent seg fast i minnet. Folk var skikkelig fortvilet og sjokkert over at vi havnet under sperregrensen nasjonalt og at Lars mistet stortingsplassen i Hordaland – flere satt og gråt utenfor.

Men jeg har også utrolig mange gode minner fra forskjellige styremøter, årsmøter og fylkessamlinger opp gjennom årene. Vanskelig å plukke ut noe som sterkere i minnet enn andre.

Kor går vegen vidare for deg?

Det er jeg veldig usikker på faktisk og jeg trenger nok noen måneders tenkepause før jeg bestemmer meg for hva jeg skal jobbe med fast videre. Jeg har jo i alle disse årene som fylkessekretær kombinert den stillingen med en annen deltidsstilling i blomsterbutikk/hagesenter, så foreløpig fortsetter jeg videre litt der – kjekt å jobbe i hagesenter nå utover våren og sommeren. Men mest sannsynlig finner jeg på noe helt annet etter hvert. Jeg er jo utdannet sosialantropolog, så det hadde vært kjekt å få brukt den utdanningen mer. Har ellers en forretningsidé som jeg kanskje begynner å jobbe litt videre med. Fremtiden vil vise 🙂

Jeg slutter jo ellers ikke helt i Venstre. Kommer til å lure i bakgrunnen som økonomikonsulent for Vestland Venstre i en 10% stilling og ha kontroll på pengesekken.

Eit godt råd til Venstre frå deg, no på slutten?

I tillegg til det å snakke mer om ideologien vår, så skulle jeg ønske at alle engasjerte Venstrefolk fokuserte på å utvikle og spre budskapet om vår politikk og backe opp/fremsnakke andre i partiet. Vi må snart forstå at media hele tiden er ute etter personkonflikter og interne “intriger”.
Både partiorganisasjonen, de folkevalgte og alle medlemmer i partiet må konstant og bevisst tenke på hvordan vi kommuniserer ut politikken vår. Klarer vi faktisk å kommunisere ut hva vi står for, jobber for og har fått gjennomslag for?

Jeg vil til slutt legge til følgende:
Jeg vil aldri glemme det gode samarbeidet jeg har hatt med Linda i Sogn og Fjordane i alle disse årene. Vi startet vel med felles samlinger for Hordaland og Sogn og Fjordane helt tilbake i 2011 eller 2012. Veldig godt å ha en dyktig kollega å spille ball med i en så spesiell jobb der alle andre er frivillige, ikke ansatte. Fylkesledere og fylkesstyrer har skiftet, men Linda har alltid vært der. Og nå slutter vi som fylkessekretærer samtidig. Blir rart.

Svar/oppsummering frå Linda Ness Rotihaug:

Linda Ness Rotihaug

I 2007 vart eg medlem av Venstre, og stod på kommunevallista for Askvoll Venstre. Sogn og Fjordane Venstre hadde hatt nokon frivillige og ubetalte sekretærar før meg, men meste av arbeidet låg nok til leiar før i tida. Fylkesstyret i Sogn og Fjordane hadde prøvd å få tak i fylkessekretær ei stund, og eg vart oppmoda av sitjande styremedlemmer å søke. Første arbeidsdagen min var 1. desember 2007, så eg vart kasta rett inn i årsmøteførebuinga og etterarbeidet med det. Det vart bratt læringskurve på meg når alle reiste heim etter årsmøtet i Balestrand var ferdig, og eg sat att som eit spørsmålsteikn og visste ikkje kva eg skulle gjere med fråsegnene som vart vedtekne. 🙂

Eg har mange gode minner som eg tek med meg vidare. Eg har blitt kjend med dyktige politikarar nasjonalt, i fylket og lokalt. Det har vore veldig kjekke og lærerike år, stor stas å få vere med på landsmøte, valkamparbeid og alle fylkessamlingane vi har arrangert, og spesielt siste åra når vi har arrangert desse saman med Hordaland. Kjemien og samarbeidet som eg har hatt med Gro i mange år er noko eg set veldig pris på, og Gro kjem eg til å sakne som kollega.

Eg vil rette stor takk til alle styra med leiarane eg har hatt sidan 2007, ikkje minst alle lokallaga som eg har hatt god kontakt med. Venstre har dei beste folka og dyktigaste politikarane, stå på vidare med det gode arbeidet. Gleder meg til å møte mange på fylkessamlingar og møter framover, då som utsending frå Askvoll Venstre

Lukke til vidare til alle i Vestland Venstre! Takk for meg som fylkessekretær. Eg har hatt 13 kjekke år i jobben! Men eg lovar – vi sjås <3

Avsluttande ord frå fylkesleiar Åsta Årøen:
Då er det tid for å seie takk for denne gong, vi held kontakten. Tusen takk for innsatsen!

 

Fylkessekretærane Linda og Gro vart takka av i Førde 13. mars 2021.