Erik Ringnes (V), fremmet forslag på vegne av Gjertrud Nordal (H), Bjørnar Tollan Jordet (SV) og Charlotte Veland Hoven (KrF).
1. Hva er utfordringene med dagens sykehusstruktur sett i et fylkesperspektiv?
Dagens sykehusstruktur i Innlandet er lite framtidsrettet på grunn av små og sårbare fagmiljøer, mye pasienttransport mellom sykehusene og med uforholdsmessig store kostnader til drift og vedlikehold.
Sykehus Innlandet etablerte i 2014 ei politisk referansegruppe for å skape en møteplass mellom fag og politikk. Det var ulike oppfatninger om den framtidige sykehusstrukturen i Innlandet, men det var bred enighet om at dagens sykehusstruktur ikke bør eller kan videreføres.
Innlandet fylkesting støtter derfor forslaget fra prosjektgruppa i Helse -Sør-Øst om å samle behandlingen av pasienter innenfor somatikk, psykisk helsevern og rus i et nytt hovedsykehus. Den forventede levealder for mennesker med alvorlige psykiske lidelsers er omkring 20 år kortere enn for befolkningen for øvrig og 60 % av overdødeligheten skyldes underbehandling av somatiske lidelser, samt manglende forebygging. (Lars Lien, Gitte Huus og Gunnar Morken i Tidsskift for Den norske legeforening av 10.2.15)
2. Hva er fylkestingets primære og sekundære forslag til fremtidig, helhetlig sykehusstruktur i Innlandet?
Fylkestinget mener primært at et nytt hovedsykehus bør legges til Hamarområdet slik prosjektgruppa i Helse Sør-Øst anbefaler og med den samme begrunnelsen. Fylkestinget støtter også anbefalingen i Cowi-rapporten om fortsatt sykehusdrift i Gjøvik og på Lillehammer med henholdsvis elektiv virksomhet på Gjøvik og akuttsykehus på Lillehammer.
Fylkestinget støtter sekundært at hovedsykehuset legges på aksen Hamar-Elverum og med fortsatt drift ved sykehusene i Gjøvik og på Lillehammer som i den primære anbefalingen.
3. Hvordan vurderer fylkestinget det anbefalte helhetlige løsningsalternativet innenfor det vedtatte målbildet, slik det er beskrevet i prosjektrapporten (kapittel 8.3.8)?
Målbildet vektlegger en balansert fordeling av helsetjenestene mellom regionene i Innlandet. I dette målbildet er det en stor utfordring at Hamar, Elverum og Stange kommune vil miste til sammen 2.761 bynære arbeidsplasser. Mange av disse ansatte vil sannsynligvis utgjøre en stor andel av de ansatte ved det nye hovedsykehuset for å ta vare på mye av det fagmiljøet som er bygget opp ved dagens sykehus på Elverum, Hamar og Sanderud. Det betyr at det vil være en fordel å plassere et hovedsykehuset i eller i nærheten av Hamar slik prosjektgruppa anbefaler.
4. Hvilke justeringer av virksomhet, funksjoner og/eller lokalisering kan eventuelt bidra til å gjøre den anbefalte løsningen bedre?
Endringer av målbildet fra ett hovedsykehus ved Mjøsbrua og til tre sykehus (hovedsykehus, elektivt og akuttsykehus) gjør det nødvendig å ta en ny vurdering av lokalisering, slik også Cowi-rapporten legger opp til.
Innlandet trenger ett hovedsykehus som er stort nok til å samle nødvendige funksjoner under ett tak for å få sterke og attraktive fagmiljøer. Hvor stort sykehuset må være og hvor mange innbyggere det skal betjene er i stor grad et faglig spørsmål, men vi har registrert at både Innlandet og Norge har få antall sykehussenger sammenliknet med en rekke land. Norge har kun 3,5 sykehussenger per 1.000 innbygger, mot 4,5 senger i gjennomsnitt i Europa. Forutsetningen for hovedsykehusets opptaksområde i målbildet er 250 000 innbyggere. Dette er et stort sykehus i norsk målestokk og gir dermed noe handlingsrom når det gjelder funksjonsfordeling mellom sykehusene. Det kan derfor være grunn til å vurdere hovedsykehusets størrelse på ny, inklusive oppgavefordelingen mellom hovedsykehuset og de to andre sykehusene.
5. De prehospitale tjenestene og lokalmedisinske sentrene (LMS) må styrkes og videreutvikles.
Sykehus Innlandet bør ha en ambisjon om å være ledende i landet når det gjelder å utvikle helsetjenester desentralt. Det betyr at LMS i framtida bør kunne tilby flere tjenester både hjemme eller nærmest mulig pasienten, – innenfor rammen av det som er medisinsk faglig forsvarlig. Dette vil være i tråd med Sykehus Innlandets uttalte målsetting om å sentralisere det som må samles og desentralisere det som kan legges ut.
Akuttsykehuset på Tynset utgjør en viktig del av beredskapen i Innlandet og må styrkes og utvikles.