Trine Skei Grande (V) har vært saksordfører under behandlingen i utenriks- og forsvarskomitéen, og er glad for at regjeringens forslag ligger an til å vedtas med et bredt flertall:
– Det er på tide at Norge får sin egen Magnitskij-lov, slik også EU, Storbritannia og USA har. En slik lov gir oss mulighet til å sanksjonere menneskerettsforbrytere, selv om de ikke bor i Norge. For eksempel ved å gi dem innreiseforbud eller fryse bankkontoer. Det er virkningsfulle grep når vi samarbeider og står sammen om dem med resten av Europa og USA.
En slik lov gir oss mulighet til å sanksjonere menneskerettsforbrytere.
Borgerlig initiativ
Kallenavnet «Magnitskij-loven» kommer fra USA, hvor den ble oppkalt etter Sergeij Magnitskij, en revisor som avdekket storstilt korrupsjon i Russland i 2007. Han ble fengslet og døde i russisk varetekt, 37 år gammel.
– I 2013 var det et felles borgerlig initiativ å foreslå en lov som åpnet for å innføre sanksjoner mot enkeltmennesker. Alternativet vi har i dag, er å sanksjonere et helt land. Med en Magnitskij-lov slipper resten av befolkningen å rammes av tiltakene. Daværende utenriksminister fra Arbeiderpartiet, Espen Barth Eide, mente slike sanksjoner ikke ville være effektive. For to år siden fikk Venstre gjennomslag for en slik lov i regjeringsforhandlingene på Granavolden. Nå følger en borgerlig regjering opp og leverer en sanksjonslov som gir oss den muligheten, sier Grande.
For to år siden fikk Venstre gjennomslag for en slik lov i regjeringsforhandlingene på Granavolden. Nå følger en borgerlig regjering opp og leverer
Står sammen med ofrene for menneskerettighetsbrudd
– Magnitskij-loven er viktig, fordi den betyr at vi kan straffe dem som er ansvarlige for menneskerettighetsbrudd. Dette handler å kjempe for menneskers frihet og rettigheter, uansett hvor i verden de bor. Vi står sammen med dem som blir ofre for grove brudd på menneskerettighetene. Jeg er glad for at initiativet vårt fra 2013 nå blir lov, sier Grande.
Bredt flertall
Loven får i dag et bredt flertall bestående av alle partier i Utenriks- og forsvarskomiteen, unntatt Fremskrittspartiet. Grande mener det er viktig for at loven skal ha forutsigbarhet.
– Jeg syntes det er veldig bra at opposisjonen også støtter denne loven. I 2013 så det annerledes ut, men vi får bare akseptere at de rødgrønne partiene trengte litt tid på å lande på riktig standpunkt. Det er synd at Fremskrittspartiet, som var med på initiativet i 2013, ikke stemmer for forslaget i dag. Heldigvis fikk vi med oss alle de andre partiene i komiteen, så loven vil stå seg godt, avslutter Grande.