Sårbare barn og unge under pandemien

Rakner det nå Høie?……
(Leserbrev Smaalenenes avis 16.03.21)
Sårbare barn og unge – er sårbare fordi mamma og pappa er sårbare. Når mamma og pappa mister jobben sin – så setter man barna i en særdeles vanskelig situasjon. Mye vanskeligere enn om barna må ha rødt skolenivå eller ha hjemmeskole et par uker. Når mamma og pappa mister fotfestet i tilværelsen, jobb, rutiner og hverdag – da følger barna med i dragsuget.
Nå forstår jeg ikke hva Bent Høie og kompani driver med – og jeg føler jeg trenger en god forklaring. Jeg synes ikke ting henger sammen. Tiltakene settes ikke inn der smitten skjer.
Jeg vet hva jeg snakker om når det gjelder sårbare barn og unge. Jeg jobber med sårbare familier hver dag. Har vært på hundrevis av hjemmebesøk i sårbare familier i Groruddalen, Romsås og hele østlandet. Arbeid og foreldrenes psykiske helse – er nesten like viktig som barnas skolegang – for at familiene skal henge sammen og fungere. Vold, overgrep, rus, fysisk eller psykisk uhelse, akuttplasseringer, alvorlig foreldrekonflikt osv er min arbeidshverdag. Og jeg ser hva som utløser krisene. Det er ikke hjemmeskole.
Det glipper ikke for pappa om barna får noen dager hjemmeskole – det glipper for pappa når han mister jobben eller enkeltmannsforetaket går konkurs. Når hverdagene forsvinner. Når rutinene forsvinner. Når bekymringer og kaos får ta overhånd. Når storfamilien må holde seg på avstand.
De siste par ukene føler jeg at det er gått politikk og valgkamp i norsk smittevern. At kommunikasjonen er blitt veldig vanskelig å forholde seg til. Kan dette forbedres?
Heldigvis fikk mitt barnebarn Elise ha sin 7-års bursdag med klassen sin på søndag. Det var i siste liten. I fjor feiret vi på Teams. Til skolestart på hennes første skoledag stengte Indre Østfold så ned at ALLE sosiale sammenhenger ble forbudt. Kommunens ansatte stod vakt på badeplassene – for å sende folk hjem – i august. Det var 25 varmegrader. Etter 1 uke med total nedstengt kommune hadde vi kontroll og Elise kunne starte første skoledag som planlagt.
Men Elise har aldri gått på skole uten koronarestriksjoner, og er snart 2. klassing. Men hun og alle andre barn trenger foreldre med jobb og rutiner.
Nå spør jeg meg om det er klokt å beholde gult nivå i skolene – og samtidig sende folk ut i arbeidsløshet? Blir det bedre for sårbare familier på hjemmebane av det? Dette er vanskelige avveininger – som det ikke er opp til en enkelt kommunestyrerepresentant i Indre Østfold å vurdere. Men jeg er skeptisk – og skulle gjerne hatt en god forklaring. For dette gjelder befolkningen og arbeidsplassene i min kommune.