Politisk uttalelse vedtatt på Innlandet Venstre sitt årsmøte 20.februar 2021.
Ved opptrapping av arbeid med psykisk helse er det fortsatt behov for døgnplasser med variert innretting.
Omtrent halvparten av den norske befolkningen rammes av en psykisk lidelse i løpet av livet. Angst og depresjon er blant våre største folkehelseproblemer. Vi har stadig flere unge uføre, som havner utenfor arbeidslivet.
Innlandet Venstre ønsker en null-visjon for selvmord. Dette innebærer at kommunene har tilstrekkelig med psykisk helsevern, gode lavterskeltilbud samt egne handlingsplaner for selvmordsforebygging. I tillegg vil vi utvide antall behandlingsplasser for psykisk syke og øke legevaktstjenestens kompetanse innen psykiatri slik at vi kan hjelpe flest mulig. Selvmord har også store konsekvenser for familie og andre nære personer og for samfunnet ellers. Det er derfor også viktig å sikre at disse ivaretas på best mulig måte, og at det blir tilbudt oppfølging og psykisk helsehjelp.
Alle skal kunne opprettholde en god psykisk helse. Da må vi også satse på økt fokus på forebygging, behandling og rehabilitering på kommunalt nivå, på de distriktspsykiatriske sentrene (DPS) og i sykehushelsetjenesten. I tillegg vil vi ha poliklinikker og ambulante team som jobber sammen med kommunene. Terskelen må være lav så man kan få psykisk helsehjelp der man bor uten henvisning fra fastlege.
Opptrapping av psykisk helsevern lokalt legitimerer ikke kutt innen psykisk helsevern i spesialisthelsetjenesten. Et framtidig tilbud fordrer fortsatt sterke fagmiljø og døgnplasser, i samspill med forebyggende arbeid og oppfølging i DPS og i kommuner.
I Innlandet har det de siste årene beklageligvis blitt lagt ned en rekke mindre behandlingsinstitusjoner. Dette svekker tilbudet. Flere og flere yngre får behov for psykiatrisk behandling. Mindre institusjoner, men store nok for et miljø og kvalifisert faglig oppfølging, har flere fordeler enn å overføre tilbudet til store, samlede enheter for psykiatri og somatikk. Lange ventelister er også et problem for å sikre alle tilgang på psykisk helsehjelp, og derfor er det viktig å holde ventelistene så korte som mulig.
De fleste kommunene har ikke ressurser og kompetanse nok til å bygge opp et tilfredsstillende psykisk helsevern raskt nok. Poliklinikker og ambulante team vil kunne gjøre mye, men det vil fortsatt være behov for døgnplasser. Nedbyggingen har allerede gått for langt.
Vedtak om nedleggelse av Kringsjåtunet BUP på Lillehammer må omgjøres.