Uttalelse: Opphev forbudet mot dyrking av hamp

Foto: Unsplash

En rekke land i EU produserer hamp. Frankrike er EUs største produsent. I EU er det tillatt å produsere hampprodukter med THC-innhold som ikke overskrider 0,2%. Dette innholdet gir ingen rusvirkning. Norge er det siste industrilandet som fortsatt forbyr dyrking av hamp. Regelverket er så strengt at heller ikke NIBIO får lov til å forske på dyrkingsforhold.

Uttalelse vedtatt av hovedstyret 4. februar 2021

Hamp er en plante med mange bruksområder. Fra frøene kan det lages olje til matlaging, bioolje til drivstoff og dyre/fiskefôr fra kan produseres fra frøenes tørrstoff. Fibrene er svært sterke og isolerende. De første olabuksene var i hamp. Stoffet kan brukes til alt av klær, vesker, møbler, men også emballasje som for eksempel bæreposer. I tillegg er hamp fullstendig nedbrytbart. Hamp kan også videreforedles til medisinske formål, men direkte bruk til egenmedisinering er ikke mulig.

Forbudet mot dyrking av hamp i Norge er et resultat av at vi fulgte USA sitt forbud i 1937. Erfaringene med forbud er negative og har blant annet bidratt til bedre vilkår for organisert kriminalitet. Forbudet begrenser landbrukets muligheter for omstilling til å produsere bærekraftige og økonomisk lønnsomme produkter. Forbudet gjør Norge mer avhengig av importert biodrivstoff, hampprodukter og medisinske stoffer.

Viken Venstre vil:

  • Fjerne forbudet mot dyrking og prosessering av hamp slik at norske gårdbrukere, industri og forskere kan dyrke, videreforedle og videreutvikle hampprodukter.
  • Støtte gårdbrukere med midler til omstilling og forskning på dyrking av hamp når det blir tillatt.