Uttalelse: E-sport som tilbud over hele landet

Foto: Unsplash

For Venstre er det naturlig å se fremover og støtte utvikling. Vi har derfor stor tro på e-sport som en samfunnsnyttig idrett for fremtiden. E-sport er en konkurransepreget aktivitet som i covid-19-tiden har vokst raskere enn noen gang før. Elektronisk konkurransespilling har vist barn og unge en alternativ arena å bedrive sport og organisert idrett på. Dessverre er det fortsatt mye stigma knyttet til e-sporten.

Uttalelse vedtatt av Viken Venstres hovedstyre, 5. februar 2021

Over hele landet sitter det barn og unge som ønsker å trene systematisk, og som ønsker å satse på e-sport som idrett og som en utdanningsvei. Flere idrettslag, ungdomsklubber, individuelle organisasjoner og skoler satser nå på e-sport for å møte ungdommens interesser. Tilbudene er ofte svært populære, men dessverre altfor få. Gjennom dagens eksisterende tilbud møter voksenpersoner barn og unge på deres arena, støtter dem og deltar aktivt. En plattform som tidligere har vært forbeholdt de unge alene. Undersøkelser viser at de voksnes deltakelse har skapt trygghet og gode rammer for mange barn og unge.

Manglende lokaler og penger står ofte i veien for at ungdommen kan få tilbud om et organisert opplegg for å drive med e-sport. Vi trenger flere idrettslag som innlemmer e-sport som en av sine idrettsgrener og legger til rette for organisert aktivitet med veiledning og rammer. Samtidig må vi gi rom for at en e-sportsklubb kan stå på egne ben.

Norsk ungdom har rett til å ha forskjellige interesser. Alle barn og unge fortjener anerkjennelse og en arena for det de driver med. Hvis e-sporten skal utvikle seg uten klasseskille mellom de som har god og dårlig råd, så er det viktig at vi tar tak nå.

Venstre er opptatt av å støtte lokale initiativ og e-sporten generelt i Norge ved å:

  • Jobbe for lokale e-sportstilbud over hele landet.
  • Legge til rette for lokale satsninger på e-sport gjennom informasjonsarbeid, finne egnede lokaler og kjempe for midler til oppstart.
  • Få definert e-sport som en sport på lik linje med andre sportsgrener
  • Legge til rette for større, internasjonale e-sportsarrangement i Norge
  • Lage støtteordninger for å løfte norsk e-sport.
  • Stimulere regionale utviklingsmiljø for å bidra til kompetanse innen spillutvikling, gaming og e-sport.