Uttalelse: Opphev forbudet mot dyrking av hamp

Foto: iStock

Vedtatt på Fredrikstad Venstres årsmøte 19. januar 2021

En rekke land i EU produserer hamp. Frankrike er EUs største produsent. I EU er det tillatt å produserehampprodukter hvor THC innhold ikke overskrider 0,2%. Dette innholdet gir ingen rusvirkning som er begrunnelsen bak et forbud. Norge er det siste industrilandet som fortsatt forbyr dyrking av hamp. Regelverket er så strengt at heller ikke NIBIO får lov til forske på dyrkingsforhold.

Hamp er en plante med mange bruksområder. Fra frøene kan det lages olje til matlaging, bioolje til drivstoff og dyre/fiskefôr fra kan produseres fra frøenes tørrstoff. Fibrene er svært sterke og isolerende. De første olabuksene var i hemp. Stoffet kan brukes til alt av klær, vesker, møbler, men også emballasje som for eksempel bæreposer. I tillegg er hamp fullstendig nedbrytbart. Hamp kan også videreforedles til medisinske formål, men direkte bruk til egenmedisinering er ikke mulig.

Forbudet mot dyrking av hamp i Norge er et resultat av vi fulgte USA sitt forbud i 1937. Forbudet begrenser landbrukets muligheter til omstilling til å produsere bærekraftige og økonomisk lønnsomme produkter og reduserer Norges mulighet for å øke vår selvforsyningsgrad av fôr produkter og biodrivstoff. Altså gjør forbudet Norge mer avhengig av importert biodrivstoff, hampprodukter og medisinske stoffer.

Fredrikstad Venstre vil:

  • Løfte saken slik at norske gårdbrukere, industri og forskere kan dyrke, videreforedle og videreutvikle hampprodukter.
  • Støtte gårdbrukere med midler til omstilling og forskning på dyrking av hamp når det blir tillatt.

 

 

Referanseliste:

https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/produksjon_av_mat/ny_mat/hamp_cannabis_sativa_can nabidiol_cbd_og_andre_cannabinoider.34397 [2] https://en.wikipedia.org/wiki/Hemp

https://dailycbd.com/no/hampvsmarihuana

https://legemiddelverket.no/nyheter/forslagomgrensefortillattthcinnholdicannabisprodukter

https://www.grontskift.no/materialer/hamp/

https://www.harvestmagazine.no/artikkel/erdetgrobunnforhampinorge

https://www.tv2.no/a/10456643/