Harstad må si ja til utvikling, ja til ny kino og nytt bibliotek

Fremsynte politikere og entusiastiske borgere har flere ganger før grepet sjansen for utvikling i Harstad. Aldri har det vært uten tvil og nøling, aldri uten diskusjoner med vekting av pro og kontra, og aldri uten støy. Harstad ble byen som kunne ta imot badegjester fra hele regionen. Harstad ble byen med landsdelens fineste Kulturhus. Og takket være Harstadpakken inkludert Harstadåstunnelen videreutvikles sentrum nå med spennende byrom som Ottar Håløygs plass og nytt torg. Samspill med private aktører og sterke frivillige krefter har skapt muligheter som ikke ellers ville vært der; hvor Stien langs sjøen med også Kunststien er et godt eksempel.

I 2018 sparket prosessen i gang, og jeg var varaordfører i Harstad. Bibliotekets behov for nye lokaler var godt beskrevet i grunnlaget fra bibliotekssjef. Biblioteket vårt har ikke med dagens lokalisering og lokaler muligheten til å fylle den rollen vi ønsker. Venstre ønsker åpningstid 24-7, en møteplass for læring, fordypning, opplysning og debatt. Vi ser hvordan byer som Oslo, Bodø og tildels Tromsø har lyktes med nettopp dette. Harstad har allerede den fineste kinoen i landsdelen, bare så synd at Hovigs mesterverk dessverre ikke er forenelig med moderne kinodrift i helst flere og mindre saler. Venstre diskuterte derfor allerede i forbindelse med programarbeidet i 2011 temaet ny kino etter et godt medlemsmøte, og i 2018 var vi klare for å se på annen bruk av dagens flotte kino – og kartlegge muligheten for ny og moderne kino. I 2018 sparket prosessen igang, og private aktører har vist seg villige til å være med på ferden. Nå nærmer det seg beslutning, og lokalavisa flommer over av innlegg. Ett innlegg fra «Harstad 20-40» ved Farstadhaug, Myhre, Strøm-Willumsen og Stamnes forteller nettopp hvorfor prosjektet har tatt form, og understreker med det også hvorfor vi som by må ta sats og si ja. I innlegget skriver de: «For oss som er tilflyttere til Harstad, har byen manglet en identitet og en visjon for hvordan kommunen skulle utvikle seg. Vi har slitt med å definere Harstad ovenfor våre venner, kollegaer og ukjente som vi har møtt utenfor kommunens grenser og som har spurt hvor vi kommer ifra.»

Harstad er verdens minste storby som skal lykkes å by på både urbanitet og nærhet. Harstad er Kulturbyen i nord. Jeg mener Harstad nettopp derfor i også dette veikrysset må si ja til utvikling, ja til ny kino og nytt bibliotek.

Maria Serafia Fjellstad, tidligere kommunestyrerepresentant for Venstre, nå i permisjon og pendlende mellom Tromsø og Harstad