Even talte på landsmøtet om psykisk helse: – Gutta, vi må snakke

https://www.youtube.com/watch?v=SO7wJl7B8AQ

Lørdag dag talte Even Aronsen fra Harstad Venstre for partiets landsmøte om et tema han brenner for, nemlig psykisk helse.

Her er talen: «Gutta, vi må snakke.»

I 2018 ble det registrert 674 selvmord i Norge. 2 av 3 var menn. Hver måned tar i snitt seks menn mellom 20 og 30 år sitt eget liv.

To av tre som begår selvmord før fylte 25 år, er menn. De siste årene har jeg opplevd at venner og bekjente, helt i starten av voksenlivet, har blitt en del av statistikken.
Gutta, vi må snakke.
Psykisk helse har de siste åra tatt en større og større plass i samfunnsdebatten. Påvirkere, bloggere og et bøttespann med kjendisa konkurrer med å være mest åpen om psykisk helse. Det er en utvikling som har både gode og dårlige sider. Men at psykisk helse er løftet høyere opp på den politiske agendaen, det har vært viktig, og det er så riktig. Men hva er løsningene?
Gutta vi må snakke.
Angst, depresjoner og psykiske lidelser er blant de største helseutfordringene vi står ovenfor. Vi må ha gode lavterskel tilbud rundt omkring i alle kommuner, med kompetente fagpersonell som kan møte deg når du har behov for det. Styrkningen av skolehelsetjenesten må fortsette. Før jeg gikk så jeg at regjeringen i statsbudsjettet for 2021 bevilger 170 millioner til opptrappingsplan for psykisk helse, det er gledelig. Vi må satse på mer og bedre forskning, som gir kunnskap om hvilke tiltak som forebygger psykiske lidelser, og for å fremme psykisk helse. For selvmord kan ikke behandles, det kan kun forebygges.
Gutta, vi må snakke.
Verdensdagen for psykisk helse er 10. oktober. I år er tema «spør mer». Der kan vi bli bedre, særlig vi menn. Det å vise interesse, stille spørsmål, å bry seg – det greier vi.
Gutta, vi må snakke!
Even Aronsen