Fergefylket og eksportfylket Møre og Romsdal trenger EØS

Frode Heimen, Kristian Stråmyr

-Møre og Romsdal er et fergefylke, men vi er også eksportfylke nummer 1. Med Vedum i spissen går SP ut i VG 10.8 og sier at penger brukt på EØS-avtalen heller bør gå til gratis ferger. Av de 4 milliardene vi bruker på EØS-avtalen vil han bruke 1,8 milliarder på å skaffe gratis ferge. Her må vi stemmeberettigede følge svært godt med i timen. Det skriver Frode Heimen i dette innlegget som reaksjon på Trygve Slagsvold Vedum sitt utsagn. Frode Heimen er vararepresentant til fylkestinget for Venstre i Møre og Romsdal.

Frode Heimen sitt innlegg sto i Romsdal Budstikke lørdag 15.august

Senterpartiet skaper uforutsigbarhet for 45.000 distriktsarbeidsplasser i Møre og Romsdal.

Med Vedum i spissen går SP ut i VG 10.8 og sier at penger brukt på EØS-avtalen heller bør gå til gratis ferger. Av de 4 milliardene vi bruker på EØS-avtalen vil han bruke 1,8 milliarder på å skaffe gratis ferge. Her må vi stemmeberettigede følge svært godt med i timen. Møre og Romsdal er et fergefylke – men vi er også eksportfylke nummer 1.

Tallene: Møre og Romsdal eksporterer varer for over 40 milliarder kroner i året. Eksport skaper 45.000 distriktsarbeidsplasser i Møre og Romsdal alene.

Vårt fylke står for 10 % av eksporten om vi ser bort fra olje og gass. 40% av bruttonasjonalproduktet er eksport.
Hva er EØS? – Det er vår tilgang til det europeiske markedet. Et marked vi må tilpasse oss til, for å selge til – om vi er med i EØS eller ikke. Om EU krever at bedrifter som skal selge til EU-markedet må følge samme regler i Italia og i Norge, så er ikke det for å være vanskelig, men for å skape like vilkår og forenkle hverdagen for bedrifter som handler på tvers av landegrenser.

I 2019 eksporterte Norge for 472 milliarder. 914 milliarder om vi tar med olje og gass. De 4 milliardene Vedum sikler på, utgjør svimlende 0,4 % – Det er den billigste markedstilgangen man kan tenke seg. I prosent var det omtrent halvparten av hva jeg måtte betale for å være medlem i en av byens næringsforeninger.
Den gryende EØS-motstanden bør bekymre enhver av de 45.000 arbeiderne i Møre og Romsdal og deres familier. Det bør bekymre dem som er opptatt av inntekter for Møre og Romsdal.

Man skal ikke riste mye i EØS-treet før 4 milliarder og mer er forsvunnet. Jeg vil ha møbelindustri og marine næringer i vårt stolte fylke. Jeg vil ha sterke primærnæringer og et havbruk som har en forutsigbar vei til markedet. EØS er et verktøy for å sikre denne forutsigbarheten. Jeg vil ha 45.000 distriktsarbeidsplasser.
Om usikkerheten til markedstilgangen truer minimale 4 % så er det 1800 arbeidsplasser. 8,5 millioner forsvunnet fra fylket. 36,8 millioner fra kommunene. Og staten får over en halv milliard i utgifter, som må dekkes inn av din skatteseddel.

Vedum og SP og andre EØS-motstandere har ikke en plan B. Noen støtter seg på handelsavtaler fra 1972 – som om samfunnet ikke har endret seg. Det eneste alternativet for oss som bor i Møre og Romsdal er å forhandle en bedre avtale. Der tror jeg ikke vi har de beste forhandlingskortene nå – og skroter vi avtalen uten plan B – så er det 100 % sikkert at vi ikke får en bedre avtale. skal 447 millioner EU-borgere kjøpe møbler fra et firma på Nordvestlandet? Når de kan kjøpe møbler fra EU sin 1000 milliarders møbelindustri? Hvorfor i alle dager skal EU ha interesse av å gi oss en bedre avtale – om vi skroter EØS avtalen først?
Vegen som er valgt av EØS-motstandere er farlig – så farlig at det er et under at de får stemmer i Møre og Romsdal.

40 milliarder i omsetning, 45.000 arbeidsplasser sier at vi ikke bør leke med EØS-avtalen. Ja vi kan være misfornøyde med den, vi kan ha konspirasjonsteorier om Brussels sugerør i statskassen – men vi kan ikke akseptere at politikere spiller populist-jeopardy med 45.000 distriktsarbeidsplasser.
EØS-saken er DEN viktigste saken for næringslivet i Møre og Romsdal – for min og din arbeidsplass. Denne flammen håper jeg velgerne ikke vil leke med.
Vi trenger bedre rammevilkår for eksportnæringen, vi trenger flere distriktsarbeidsplasser og vi trenger å verne om styrken til Møre og Romsdal.

Jeg skjønner ikke hva SP tenker med distriktspolitikk. Det handler om å trygge og skape arbeidsplasser – ikke å risikere de i et spill som ingen vet utfallet på.

Jeg håper at velgerne ser galskapen i å riste i næringslivets forutsigbarhet, nå som vi har Covid 19 – og store deler av næringslivet ligger nede med brukket rygg.

Frode Heimen
Møre og Romsdal Venstre