Lokal slakting – en gyllen mulighet

Foto: Hulda Tronstad/Viken Venstre

Kvalitetsmat laget lokalt er i tiden. Nå står slaget om et slakteri på Gol. Uansett utfall bør vi slå fast at det bør slaktes dyr i Hallingdal.

Dette innlegget stod på trykk i Hallingdølen tirsdag 14. juli.

Nortura har talt og mener at slakteriet på Gol bør legges ned. Vi som næringspolitikere i Viken Venstre mener at Nortura tar feil og at det ER gode framtidsmuligheter for slakteriet på Gol. Men kanskje Nortura bør tenke annerledes?

Lokal mat har stort potensial
Vi tror på lokalprodusert mat, lokale mattradisjoner og lokale og kortreiste matopplevelser. Gode tradisjoner og topp dyrevelferd kombinert med moderne utstyr og høy fagkunnskap – hvordan kan det være feil i 2020? Bønder i Hallingdal og områdene rundt har fortjent en solid slakteriaktør som kan bidra til videreforedling av råvarer. Videreforedling av lokalproduserte råvarer har et stort potensial for regionen og vil bli hilst velkommen av morgendagens konsumenter – og kan også øke antall arbeidsplasser i regionen.

Beitedyr som lever ute har et bedre og sunnere liv enn dyr på bås og gir oss samtidig et kulturlandskap slik vi liker det. Stadig flere forbrukere ønsker å kjøpe mat som de vet både er kortreist, sikrer lokale arbeidsplasser og kan dokumentere god dyrevelferd. Stadig flere av oss vet å sette pris på kjøtt som både gir oss en god smak – og en god følelse av at vi gjør noe riktig.

Hallingdal, en region for kvalitetsmat
Venstre mener at Hallingdal kan ta en posisjon som en region som produserer kvalitetsmat der forbrukeren kan følge dyret fra fjøs til bord. Økt fokus på dyrevelferd, økte markedsandeler for kvalitetsmat, anerkjennelse av mathåndverk og -fagkunnskap, samt politisk bevissthet rundt bærekraftig næringsutvikling i hele landet, kan gi Hallingdal et kvalitetsmessig matløft. Gols sentrale plassering midt mellom Øst- og Vestlandet kan gi ytterligere fordeler med tanke på distribusjon av disse kvalitetsvarene.

Nye aktører bør kunne overta slakteriet
Vi skal ikke heve oss over de strategiske grepene bøndene og Nortura er i ferd med å ta, men vil peke på at mulighetene finnes – enten innenfor eller utenfor Nortura. Hvis det er slik at Nortura velger nedleggelse framfor ny vekst og muligheter, må vi tenke annerledes. Det er i skjæringspunktet mellom bønder, Nortura, lokalt næringsliv og offentlige aktører mulighetene nå ligger.

Hallingdal har en gyllen mulighet til å skape nye vekstmuligheter for lokale matprodusenter og matforedlere. Lokal slakting og videre tilvirkning kan bidra til økt verdiskaping i regionen, og Nortura bør – dersom forslaget om nedlegging av slakteriet på Gol iverksettes – gi hallingdølene en mulighet gjennom å tilby nye aktører å kjøpe anlegget. Dermed kan man etablere en ny lokal bedrift som kan tilby slakt av lokale dyr og legge ytterligere til rette for lokal videreforedling og distribusjon av disse kvalitetsproduktene.

Lokal næringsklynge for kvalitetsmat
Vi mener dette er mulig, men det krever at ulike aktører i regionen går sammen i et profesjonelt fellesskap. Vi tror det er mulig å få bønder, slakteri og matforedlere til å gå sammen, gjerne med offentlige og private investorer, for å utvikle en levedyktig, lokalbasert næringsklynge for kvalitetsmat. Vi tror det egentlig bare er vilje det står på. Videre er det viktig at Nortura viser seg som en aktør som vil regionens beste, og legger til rette for at andre enn Nortura kan drive slakteriet dersom de selv velger å legge ned. Det krever at Nortura ikke slakter slakteriet.

Vi tror på Hallingdal og mener det er mange grunner til at dyr fortsatt bør slaktes i Hallingdal. Men det trenger nødvendigvis ikke være Nortura som står for slaktingen. Kanskje har regionen best av å ta tilbake denne oppgaven selv?

Jan Kattenberg (V), kommunestyrerepresentant i Gol
Tove Hofstad (V), fylkestingsrepresentant og medlem i næringskomiteen i Viken
Hulda Tronstad (V), vara til Fylkestinget og næringskomiteen i Viken, tidligere medlem av Markedsrådet for kjøtt