Under sitt besøk i Vestfold og Telemark 25. juni var det også lagt inn et program med besøk hos Greve Biogass AS i Tønsberg. En bedrift eid bl.a. av kommunene i Grenland og tidligere Vestfold.
Bedriften er jo også kjent som «Den Magiske Fabrikken» og det var nettopp det daglig leder Andreas Gillund gjorde et synlig poeng av for gjestene da han ved hjelp av flamme tryllet fram flotte tomater fra husholdningsavfall ispedd husdyrgjødsel.
Som et PS kunne Gillund opplyse at Greve Biogass faklet (brant opp) godt under 1 % av sin egenproduksjon. Med dette er de absolutt i front i Norge.
Det ble en interessant omvisning og orientering både inne og ute på området fra flere av de engasjerte ansatte. En interessert statsråd stilte flere spørsmål under rundturen og var imponert over hva Greve Biogass hadde fått til.
Daglig leder kunne ellers fortelle om at de nettopp hadde vært på Jæren fordi det var spørsmål om det kunne lages en bedrift der etter samme konseptet som Den Magiske Fabrikken.
Bedriften har fra dag en stått for at en bevisst satsing på kortreist energi også gir nye arbeidsplasser samt bidrar med grønn verdiskaping innenfor den sirkulære økonomien. Når vi i tillegg vet at bedriftens virksomhet bidrar til en betydelig reduksjon i klimagassutslippene er dette virkelig eksempel på at grønn omstilling kan gi mange nye arbeidsplasser.
Greve Biogass har på en svært god måte bevisstgjort om at vi alle har et felles ansvar for fremtidens klimanøytrale samfunn og i 2018 ble de tildelt Vestfold Venstres Miljøpris.
Bedriften har ellers mottatt flere nasjonal og internasjonale priser for sitt arbeid.
Besøket ble avsluttet i det store veksthuset: Et veksthus som benytter CO2 fra biogassproduksjon til dyrking av tomater. Bygningen inngår også som en del av skoleopplegget for elever som er på besøk.
Forsamlingen fikk en faglig solid og god innføring i veksthuskonseptet og selvsagt både smake og ta med seg lokalproduserte tomater.
Du kan også lese om besøket på Facebook-siden til Den Magiske Fabrikken.