Askøy Venstre er positiv til visjon “Kildn”

Visjon Kildn, en grønn cruise havn tiltenkt Askøy

 

Den siste tiden har vi blitt presentert visjonen Kildn. Dette kan bli verdens første nullutslipps havn og være fremtiden for grønn skipsfart. Dette er en visjon som lover en grønnere fremtid. Derfor er vi i Venstre positiv til visjonen Kildn.

Men vi vil påpeke at det er stor forskjell på å være positiv til visjonen og å være positiv til prosjektet i sin helhet. Vi trenger en skikkelig konsekvensutredning for å se hvordan dette vil påvirke Askøy. Vi må se i forhold til potensiell handel- og næringsutvikling, så vel som naturkonsekvenser.

Ut ifra hva Kildn tilbyr, synes Askøy Venstre at dette ser veldig bra ut. Kommunen vår vil bli et knutepunkt for den blå bybanen. Det vil være naturlig å tenke at dette vil bidra til mer handel og turisme på Askøy. Å være knutepunkt for den blå bybanen vil også skape flere arbeidsplasser og gi grobunn for mer vekst i kommunen.

“Askøy er i en vanskelig situasjon og trenger en økonomisk fremtid.”

I dag er Askøy preget av handelslekkasje. Turistnæringen er minimal. Vi trenger å se fremover og utvikle øyen vår. Askøy er en kommune som er bygget på næring. Dette må vi fortsette med, for å heve økonomien og utvikle Askøy.

Kildn er en visjon om fremtiden. Anlegget skal drives med fornybar energi, være knutepunkt og katalysator for bruk av nullutslippsbåter i regionen. Det ønskes å etablere sentre for forskning og teknologiutvikling, samt tilrettelegge for hotell og restaurantvirksomhet på anlegget. Samtidig skaper man muligheter for å etablere og utbedre bedrifter, butikker og turistnæring i området.

Kildn gir mulighet for en grønnere utvikling – ikke bare for Askøy, men hele Bergensregionen. Regjeringen har bestemt at Norges havner skal være utslippsfrie innen 2030. I tillegg er behovet for et slikt anlegg i regionen tilstede. Det er derfor viktig at Askøy våger å vurdere hvilke muligheter Kildn kan gi.

Kildn er foreløpig kun en visjon. Konsekvensutredninger er svært viktig for at visjonen skal kunne bli et reelt prosjekt. Vi i Askøy Venstre tror at et slikt prosjekt vil kunne være av stor betydning for Askøys fremtid. På det grunnlaget stiller vi i Askøy Venstre oss positive til visjonen Kildn og ser frem til å følge denne saken videre.