Det har i flere år vært arbeidet med å få på plass en storviltlandslinje ved Solør videregående skole. I juni skal saken avgjøres i fylkestinget i Innlandet. Det er mange grunner til at fylkestinget bør være positive til det!
En landslinje med fokus på kunnskap om jakta og utmarksnæring vil gi en dokumentert kompetanse innen fagfelt jakt. I Norge er det ca 140.000 jegere (SSB) og mye av kunnskapen om jakt skjer med opplæring i jaktlaga hvor det finnes mye taus kunnskap.
Klimakrisen og tap av artsmangfold fører til økt konfliktnivå, noe som tilsier behov for større fokus på utdanning og kompetanseoverføring til yngre generasjoner. I tillegg er forståelsen for at vi må ta vare på alle dyr, også rovvilt, under sterkt press. Den godkjente fagplanen som ligger til grunn for storviltlandslinjen inkluderer alle disse momentene.
Nasjonalt og regionalt må vi utfordre oss på å utvikle nye spennende linjevalg som kan bidra til å hindre frafall og sørge for nødvendig kompetanse når det gjelder bærekraftig utnyttelse av våre skog- og utmarksressurser. Alle ungdommer bør kunne finne utdanningstilbud som interesserer, som gir mulighet til at de kan utvikle sine evner og interesser, også friluftsinteresser. Sportsfiskelandslinje i Grong og Natur og miljø-landslinje, med fokus på blant annet høyfjellsøkologi ved Rjukan videregående skole, er gode eksempler på dette – Storviltlandslinja ved Solør videregående skole bør bli vårt svar på denne utfordringen.
Solør videregående skole ligger ideelt plassert midt i skogen, og har allerede naturbruk som underbygger en storviltlinje. Solør har jakttradisjoner, en nærhet til Sverige og deres forvaltning, samt rovviltsituasjonen i ulvesonen som støtter lokasjonen. Fagplanen setter også et stort fokus på entreprenørskap. Det er viktig for å skape nye arbeidsplasser av våre rike skog- og utmarksressurser i Innlandet generelt, og Solør spesielt.
Hele Innlandet har en nedgang i antall elever i videregående skole. Ei ny landslinje vil tiltrekke seg elever fra hele landet som er interessert i jakt og dermed motvirke noe av nedgangen.
En storviltlandslinje er en god anledning til å sette fokus på at også praktiske ferdigheter og aktiviteter innebærer læring og kompetanseheving. Solør er blant de regionene med lavest utdanningsnivå i Innlandet, og vil ha stor nytte av å bli styrket med et slikt tilbud. Dette vil også tilføre regionen og Innlandet styrker samarbeid med sentrale, nasjonale interesser innen forvaltning og naturbasert næring som kan føre til spennende knoppskyting og økt dialog.
Prosjektet er «gryteferdig» og gjennomarbeidet. Viktige initiativtagere, som Stein Lier-Hansen og Arne Myklebust fra Våler har utarbeidet et meget godt grunnlag som faktisk har gitt prosjektet en egen støtteerklæring fra Miljødirektoratet både når det gjelder den utarbeidede fagplanen og lokaliseringen til Solør videregående skole. Fylkesrådmannen har innstilt på å ikke etablere dette tilbudet. Venstre vil fremme et endringsforslag og be Utvalget for utdanning og senere fylkestinget, støtte dette prosjektet og håper det er mulig å samle et flertall for å iverksette dette tilbudet med Storviltlinje på Solør videregående skole. Hvis forslaget ikke får flertall her i Innlandet, er det all grunn til å anta at trøndere eller andre landsdeler gjerne tar over prosjektet.
Kristian Botten Pedersen
Lokallagsleder Åsnes Venstre
Erik Ringnes
Gruppeleder for Venstre
Innlandet fylkesting