– Utfordringene vi hadde før krisen, har ikke forsvunnet. Vi må bruke denne muligheten til å lære, fornye oss, og legge grunnlaget for grønn vekst som får utslippene ned og som tar Norge fremover. Vi vet at næringslivet står klart til å sette i gang. Nå kommer folk tilbake på kontoret og økonomien skal startes opp igjen. Det er den beste anledningen til å sette forsterke omstillingen for å kutte klimagassutslipp, sier næringsminister Iselin Nybø.
Nå som Norge har fått mer kontroll på smittespredningen er det tid for å trappe opp innsatsen for å få fart på norsk økonomi og den grønne omstillingen. Regjeringen foreslår derfor en kraftig satsing på grønne løsninger. Det er en milliardsatsning på klimavennlig teknologi, til hydrogen, til grønn skipsfart og til sirkulærøkonomi.
– Når krisa er over skal vi ikke tilbake til det gamle – vi skal inn i det nye. Vi må bruke krisen til å omstille Norge i en grønnere retning. Derfor legger vi nå fram en serie med grønne tiltak som vil bidra til å sikre og skape nye grønne arbeidsplasser for framtida. Det er viktig både for norsk verdiskaping, norske arbeidsplasser og klodens klima, sier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn.
– Gjennom koronakrisa har vi bremset økonomien kraftig. Nå er det tid for å gasse. Men regjeringa bruker ikke den fossile gasspedalen, vi bruker den grønne, fortsetter han.
Regjeringens fem satsingsområder:
- Tiltak for å få folk tilbake i jobb
- Tiltak for å sikre flere bein å stå på
- Tiltak for å skape en grønn fremtid
- Tiltak for å gjennomføre Utdanningsløftet 2020
- Tiltak for å inkludere flere
Pakken inneholder økte midler til forskning, utvikling og innovasjon. Tiltakene bidrar til at vi kan utvikle og beholde verdifulle høyteknologiske kompetansemiljøer som er viktige i den grønne omstillingen.
– Klimakrisen har ikke blitt mindre som følge av koronakrisen, og det er fremdeles et stort behov for omstilling for å kutte klimagassutslipp, ta bedre vare på naturen og sørge for at fremtidens arbeidsplasser er bærekraftige og miljøvennlige, sier Rotevatn. Han trekker frem grønn skipsfart som et av de viktigste satsningsområdene.
– På samme måten som vi har byttet ut fossile ferger med elferger, trenger vi nå å bytte ut fossile hurtigbåter med nullutslipps hurtigbåter. Dette er viktig for å redusere klimagassutslipp, men det gir også andre store gevinster: arbeidsplasser langs hele kysten og i kompetansemiljøer i hele Norge, utvikling av ny teknologi som er en viktig eksportvare, lavere driftskostnader for fylkeskommunene, sier han.
Skolene skal komme styrket ut av krisen
Venstres mål er å skape en skole med mest mulig frihet og muligheter for alle. Vi skal sette eleven foran systemet og ikke ta valg på vegne av elever og lærere, men sette dem i stand til å ta egne valg.
– Det aller viktigste for Venstre er at ingen skal havne bakpå i utdannings- eller opplæringsløpet sitt som følge av denne krisen. Vi følger utviklingen tett og kommer med målrettede tiltak for å motvirke de negative konsekvensene av permitteringer og skole- og barnehagestengingen, sier kunnskapsminister Guri Melby.
De potensielle negative konsekvensene av stengte skoler og barnehager er store. Regjeringen har vært tydelige på at spesielt utsatte barn skal få et tilbud under pandemien. Utsatte barn blir enda mer utsatt når de ikke kan komme på skolen, og mange står i fare for å falle langt bak. Regjeringen foreslår derfor en pakke på 400 millioner, der 170 millioner skal gå til å kunne ta igjen tapt progresjon for elever.
– Selv om vi er i en vanskelig situasjon så må vi se det positive vi kan ta ut av krisen. Venstre har alltid snakket om viktigheten av digital kompetanse i skolen. På få dager snudde lærerne om på klasserommet og fikk et lynkurs i digitale læremidler. Vi skal bygge videre på det vi har erfart, og vi kommer derfor med 140 millioner for å støtte opp under digital hjemmeundervisning og gi tilskudd til innkjøp av nye digitale læremidler, sier Melby.
Grønn omstilling i næringslivet
– Vi må legge til rette for verdiskaping og flere arbeidsplasser, samtidig som vi kutter utslipp. Norsk økonomi trenger flere bein å stå på og vi må derfor legge til rette for grønn vekst og et bærekraftig næringsliv, sier næringsminister Iselin Nybø.
Forskningsrådet, Innovasjon Norge og Siva skal administrere og bevilge penger til grønne prosjekter gjennom en helt ny, grønn plattform.
– Alle grønne prosjekter innen forskning- og innovasjon, fra helt grunnleggende forskning og frem til gryteklare løsninger som skal presenteres for markedet, kan søke om støtte, sier Nybø, som også understreker at eksport og sirkulær økonomi står helt sentral i den nye plattformen.
– Korona har minnet oss på hvor avhengige vi er av handel med utlandet, og hvor viktig det er å utnytte ressurser vi allerede har bedre. Vi må utnytte potensialet som ligger i gjenbruk, i bedre utnyttelse av viktige ressurser og i samarbeid på tvers av sektorer. Denne tiltakspakken gir et kraftig løft og en satsing på sirkulær økonomi. Både innenfor materialbruk, men også i forretningsmodeller, sier Nybø.
Alle bærekraftige bransjer, teknologier og næringer kan søke støtte til sine prosjekter. Aktuelle satsingsområder kan være sirkulær økonomi, hydrogen, batteriteknologi, havvind, bioøkonomi, omstilling i leverandørindustri, marin sektor, fôr og nye arter for å nevne noen.
– Norge har de beste forutsetninger for å lykkes med det grønne skiftet, utvikle fremtidens klimaløsninger og skape nye grønne jobber. Denne grønne omstillingspakken vil bidra til å styrke levedyktige bedrifter i en krevende tid, samtidig som farten i det grønne skiftet styrkes, sier Nybø.
Regjeringen foreslår også flere tiltak som skal støtte reiselivsnæringen gjennom krisen, blant annet en tilskuddsordning på 250 millioner kroner.
– Reiselivet er fortsatt hardt rammet av koronakrisen. Store deler av markedet borte og muligheten for inntjening er sterkt redusert. For at flest mulig levedyktige bedrifter skal komme seg gjennom krisen, lanserer vi nå nye tiltak, sier Nybø.
For å styrke næringens muligheter for gjenåpning og omstilling, foreslår regjeringen en tilskuddsordning for næringen på 250 millioner kroner under Innovasjon Norge. Dette skal bidra til at bedrifter kan gjennomføre utviklingsprosjekter, som gjør dem i stand til å tilpasse seg smitteverntiltak og endringer i reiselivsmarkedet.
– Tiltakene som regjeringen nå legger frem, er ment å gi næringen insentiver til å fortsette å utvikle seg i riktig retning, til tross for økonomiske utfordringer. Vi vil ha et attraktivt og bærekraftig reiselivstilbud når markedene åpner opp igjen, sier Nybø.
Mer aktivitet innen kultur, idrett og frivillighet
Regjeringen vil bidra til mer aktivitet når smittespredningen i samfunnet er under kontroll, og foreslår derfor å forlenge kompensasjonsordningene for kultur-, frivillighets- og idrettsfeltet til 31. august. Samtidig utvides ordningene med 1,5 milliarder kroner.
– Jeg er glad for at vi får utvidet kompensasjonsordningene. Siden koronapandemien rammet Norge har vi til sammen satt av over 3,1 milliarder kroner til de to ordningene, sier kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja.
– Kulturen, frivilligheten og idretten er viktige i livene våre – de er limet i samfunnet. Regjeringen jobber målrettet for at sektoren fortsatt skal kunne binde oss sammen og være bærekraftig både nå og i tiden framover, fortsetter Raja.
Enkelte aktører, som litteraturhus og konserthus, omfattes ikke i dag av Kulturdepartementets kompensasjonsordning, og heller ikke av Finansdepartementets kompensasjonsordning for næringslivet som følge av virusutbruddet. Regjeringen tar sikte på å endre forskriften for kompensasjonsordningen for arrangører i kultursektoren for å kunne ivareta disse.
– Vi vet at mange har det vanskelig i denne krisen, og vi jobber hele tiden for å utvide og justere ordningene vi lager for at de skal treffe best mulig. Dersom krisen skulle vedvare vil vi selvsagt følge opp på best mulig måte, avslutter Raja.
Fakta om omstillingspakken
Miljø og næring
- Én milliard kroner til en grønn plattform med Forskningsrådet, Innovasjon Norge og Siva. De gode ideene fra næringslivet skal utvikles med forskning og innovasjon
- En grønn forskningspott på 180 millioner kroner. Vi styrker klima- og miljøforskningen for å få fart på teknologiutviklingen
- To milliarder i en egen i Enova. Her skal ideene bli til ny teknologi som vi får ut i markedet.
- 385 millioner kroner til grønn skipsfart.
- 50 millioner kroner til Klimasats, en ordning for klimatiltak i kommuner i hele landet.
- 15 millioner kroner til et nytt forskningssenter for miljøvennlig energi for vindkraft.
- 10 millioner kroner til industrisamarbeid om vindkraft til havs.
Kunnskap
- 140 millioner for å øke den digitale kompetansen i skolen
- 170 millioner for å ta igjen tapt progresjon for spesielt utsatte barn og elever
- 300 millioner for at flere permitterte og ledige uten fullført videregående opplæring kan fullføre. Det gir anslagsvis 5 000 personer muligheten til å fullføre i høst.
- 350 millioner kroner til tiltak for lærlinger
- 175 millioner kroner som fylkeskommunene blant annet kan bruke til å rekruttere lærebedrifter eller andre stimuleringstiltak for hardt rammede lærefag.
- 170 millioner kroner til å øke lærlingtilskuddet for alle kontrakter med 4250 kroner i høst.
- 5 millioner kroner til organisasjonen WorldSkills for gjennomføring av aksjonen «Læreplassjeger»
- 150 millioner for at avgangselever som ikke fullfører denne våren kan fortsette i videregående opplæring
- 46 millioner kroner til ordningen «Fagbrev på jobb»
- 456 millioner til integreringstiltak, blant annet 250 mill. kroner til utvidet programtid for deltakere i sluttfasen av introduksjonsprogrammet, og 161 mill. kroner til å utvide opplæring i norsk og samfunnskunnskap
Kultur
- 650 millioner kroner til kompensasjonsordningen for kulturlivet
- 850 millioner til ordningen for idrett og frivillighet.
- Tilskuddene til museer, musikk- og scenekunstinstitusjoner økes med 200 millioner kroner
- 100 millioner kroner til å sikre at musikere, forfattere, billedkunstnere, scenekunstnere og filmkunstnere kan fortsette sitt kunstneriske virke framover.
Andre tiltak
- Lønnstilskudd for bedrifter som tar permitterte tilbake i jobb
- Forlenge kompensasjonsordningen for næringslivet ut august
- 4,8 milliarder kroner til kjøp av medisinsk utstyr
- 5,2 milliarder kroner til andre nødvendige tiltak, som midler til kommuner og kjøp av flyruter, togruter og kollektivtrafikk i fylkeskommunene.