Regjeringen med grønn verftspakke som vil bidra til økt aktivitet og fart i det grønne skiftet

Næringsminister Iselin Nybø
Foto: NFD

Regjeringen foreslår å bevilge penger til nye maritime prosjekter med 684 millioner kroner i perioden 2020-2024. Pengene vil blant annet gå til oppgradering av fartøy på norske verft for Sjøforsvaret. I tillegg kommer penger til en ny låneordning for grønn flåtefornyelse og til forskning knyttet til grønn skipsfart. Det skriver Næringsdepartementet i en pressemelding 27.05.20. Onsdag besøkte næringsminister Iselin Nybø (V) Vard Langsten verft i Tomrefjorden sammen med digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland (H)

Oppgradering av Skjoldklassen
Som del av verftspakken foreslås en forsering av arbeidet med å oppgradere Skjold-klassen blant Kystverkets fartøyer. Fartøyene skal bygges ved et norsk verft for å sikre nasjonal beredskap og sikker forsyning innenfor det maritime området.

Grønn flåtefornyelse
Miljøvennlig skipsfart er et prioritert område i regjeringens politikk, og regjeringen har høye ambisjoner for utslippskutt i skipsfarten. Dette følges opp av målrettede virkemidler. Regjeringen foreslår å opprette en ny låneordning for grønn flåtefornyelse for nærskipsfarten og fiskefartøy med en tapsavsetning på 150 millioner kroner. Dette tilsvarer en låneramme på 300 millioner kroner.

Forskning knyttet til grønn skipsfart
Det foreslås også å øke rammen til næringsrettet forskning og utvikling knyttet til grønn skipsfart i Norges forskningsråd (Maroff) med 65 millioner kroner. Dette kommer i tillegg til økt bevilgning til Klimasats, herunder 20 millioner kroner til fylkeskommunenes arbeid med grønne hurtigbåter.