Digitale politiske møter – er bedre enn ingen politiske møter. Digitale møter har vært et nødvendig onde – for å ivareta lokaldemokratiet i en tid hvor vi ikke kunne møtes i fysiske møter. Nå åpnes samfunnet gradvis opp, og vi bør snarest tilbake til normale fysiske møter – slik loven i sier de skal gjennomføres.
Jeg går med ydmykhet og ærefrykt på kommunestyrets talerstol. Her fremlegger jeg Venstres synspunkt og forslag til gode løsninger for lokalsamfunnet. Her stiller jeg konstruktive og kritiske spørsmål til ordfører og administrasjon. Det er det innbyggerne i Indre Østfold kommune har gitt meg rett og plikt til å gjøre.
De siste månedene har denne kommunestyrets talerstol vært digital på Teams fra hjemmekontor. På sikt utgjør det et demokratisk problem.
Indre Østfold kommune har klart seg godt gjennom denne perioden. Jeg tørr å påstå at dette i stor grad er Venstres fortjeneste. Venstre har konsekvent og tydelig formidlet til ordfører, kommunestyrets gruppeledere og kommunens administrasjon at grunnleggende demokratiske prinsipper skal ivaretas på beste mulige måte – til en hver tid i denne krevende perioden. Dermed kom Indre Østfold kommune raskt i gang med digitale løsninger for politiske møter når dette var eneste løsning, og Venstre forventer nå at vi raskt kommer i gang med normal politisk aktivitet i fysiske møter – med god ivaretakelse av nødvendige smittevernhensyn.
Jeg har vært så krystallklar på disse tingene – at Arbeiderpartiets gruppeleder på et tidspunkt kalte meg for «utidig» og ordføreren mente jeg vred på alt han sa. Jeg er en voksen dame som kan ta vare på meg selv – så tåler jeg litt kritikk fra posisjonen. Det er jobben min å stille kritiske spørsmål om unødig maktbruk. Det kommer jeg til å fortsette å gjøre. I tillegg ser det jo ut som jeg har fått en ridder i kommunestyrekollega Frank Finstad – som kommer meg til unnsetning når han mener ordføreren er «ufin med fru Hensel». Men det er litt krevende å være enslig kommunestyrerepresentant for Venstre i krystallklar opposisjon fra hjemmekontor på dårlig nettforbindelse fra Fiskerbøgda.
Nå mener jeg tiden er kommet for normalisering av politisk aktivitet, med fysisk avholdte møter i den grad det er mulig. Selvsagt under godt ivaretatte smittevernhensyn. Samfunnet må og skal tilbake til normaliteten i den grad det er mulig. Når vi krever dette av skolene, med alle sine flere tusen elever og lærere – så må også vi politikere ivareta våre oppgaver – på en måte som ivaretar demokratiske prinsipper på beste mulige måte.
Når kommunestyrets talerstol er videokameraet og mikrofonen på hjemmekontorets PC – så mister vi noe på veien. Vi mister all non-verbal kommunikasjon i kommunestyresalen. Vi mister tilgangen til administrasjonen og publikum.
Det skapes en skjev maktbalanse når ordfører og varaordfører har full tilgang til og god støtte fra alle i administrasjonen, kan styre lyd og bilde, og kommuniserer uten at vi andre representantene har samme muligheter der vi sitter på hver våre hjemmekontor.
På hjemmekontoret kan det komme distraksjoner.
Kommunestyret i går ble gjennomført uten at alle representantene til enhver tid var til stede slik loggen sier. I alle fall klarer noen multitasking på ekstrem-nivå, ved å delta i to politiske heldagsmøter – samtidig. Går på den digitale talerstolen i det ene møtet, samtidig som man deltar i det andre møtet. Mulig at dette er innenfor lovverket – eller ikke er beskrevet i lovverket – fordi det aldri har skjedd før. Må jo bare ta av meg hatten, for den øvelsen må ha vært for viderekomne. Ikke 100% innafor? Men representanten var neppe alene om å tidvis være distrahert på hjemmekontoret.
Jeg tapte en votering med 1 stemme (22 mot 23 stemmer). Dermed ble et ikke slik at Indre Østfold kommune skal ha en helhetlig plan for oppvekst, eller en plan for sin eiendomsstrategi. Jeg håper ingen var okkupert med andre ting under den voteringen. Hadde vi fysisk vært i samme kommunestyresal – ville det vært lettere å få med seg om en av representantene faktisk var i et annet politisk møte, eller rett og slett satt i et jobbmøte, tok en telefon, var på do – eller hva enn folk kan finne på i sitt hjemmekontor.
For mange representanter blir terskelen veldig høy for å ta ordet i den digitale debatten. I tillegg skjer det at teknikken feiler. At representanter faller ut i deler av debatten. Vi ville jo aldri godkjent et fysisk kommunestyremøte hvor et antall representanter kom og gikk helt tilfeldig underveis i behandlingen av sakene.
Slike tilfeller som i Nes kommunestyre har vi heldigvis ikke hatt. Ingen kommunaldirektør hos oss har spradet naken på kommunestyre-TV. Slikt undergraver lokaldemokratiet, man kan le av det – men det er faktisk ikke greit. Ingen ville spradet rundt i en fysisk kommunestyresal i underbuksa. I en kommunestyresal er det en stemning av høytid, respekt og friske debatter.
For meg er kommunestyrets talerstol viktig, et podie for lokaldemokratiets ivertakelse som jeg entrer med ærefrykt, respekt og en porsjon høytid. Som representant for det lille partiet Venstre – var det ingen enkel vei til den talerstolen. Den kostet.
Vi har klart oss godt i Indre Østfold-politikken i den alternative digitale hverdagen som har vært nødvendig en tid. Vi kom raskt i gang, lærte fort og har gjennomført gode effektive møter. En stor takk til administrasjonen og IKT-avdelingen for god tilrettelegging, og til ordføreren for faktisk gjennomføring. Ordføreren skal også ha ros for å ta i mot velmente råd fra opposisjonen ved et par anledninger, slik gjør vi hverandre bedre.
Nå er tiden kommet for å ta tilbake den fysiske talerstolen i kommunestyret.
Det er en grunn til at lovverket sier det skal være slik, og at digitale løsninger kun er greit som følge av unntakstilstand når det ikke lar seg gjennomføre på normalt vis.
Ingunn Herstad Hensel
Kommunestyrerepresentant V