– Dette er enorme summer som mange bedrifter ønsker å være med og konkurrere om. Offentlige oppdragsgivere som kommuner, fylkeskommuner og staten skal dele opp store kontrakter – hvis ikke skal det begrunnes. Dette skal blant annet gi rom for små- og mellomstore bedrifter til å konkurrere om oppdrag, sier Nybø.
Koronakrisen rammer næringslivet hardt. I alt 246 000 personer er nå helt ledige. Bare innenfor bygg og anleggsbransjen er det nå 22 000 personer; ca 10,0 prosent av arbeidsstyrken som er helt ledig.
– Nå er det helt avgjørende at offentlige oppdragsgivere blir mye flinkere til å dele opp kontrakter slik at flere bedrifter kan konkurrere om oppdrag. Det kan føre til at flere bedrifter får flere oppdrag. Dette er hverdagsnæringslivet vårt og nå må vi legge til rette for at de skal komme seg gjennom krisen, sier Nybø.
Når kontraktene deles opp, blir anskaffelsene bedre tilpasset mindre leverandørers kapasitet, fagområde og geografiske plassering. Dette kan bety forskjellen på om folk har en jobb å gå til etter koronakrisen eller ikke.
– Offentlige prosjekter må gå som planlagt. Små- og mellomstore bedrifter må få kjempe om oppdragene, sier Nybø.
En rapport fra Oslo Economics viser hvordan store kontrakter påvirker markedet, og hvordan regjeringen kan fremme riktige kontrakts-størrelser. Rapporten viser også at offentlig sektor ikke er flinke nok til å følge delings-prinsippet.
– Det er veldig uheldig, og viser at det er rom for forbedringer når det gjelder kunnskap om regelverket og oppdeling av store anskaffelser. Vi vil foreta en grundig vurdering av forslagene for å finne frem til mest mulig treffsikre tiltak, sier næringsministeren.
Tiltak:
Av generelle tiltak i rapporten fra Oslo Economics foreslås det blant annet å jobbe for bredere markedsdialog om kontraktsstørrelse og krav, informere/instruere om del opp eller begrunn-prinsippet og stille krav om å forklare kontraktsstørrelse, uansett oppdeling eller ikke.
- Veileder for hvordan mat- og drikkeanskaffelser kan gjøres på en måte som åpner for små aktører.
- Portal for hotelltjenester som gjør det mer effektivt å bruke leverandører som kun har én lokasjon.
- Porteføljeplan for bygg- og anleggskontrakter som tar hensyn til utviklingen av norske leverandører.