– Takket være vår felles innsats siden mars har vi fått smittespredningen under kontroll. Derfor kan vi nå over tid lette på de strenge tiltakene. Målet er at flest mulig aktiviteter og virksomheter som har vært stengt, kan åpne før sommeren. Dette forutsetter at vi fortsatt har kontroll på smittesituasjonen, sier statsminister Erna Solberg.
Beholde kontrollen
Fram til nå har regjeringen hatt en strategi om å slå ned viruset. Nå går det over til en kontrollstrategi. Målet er fortsatt det samme, at helsetjenesten skal ha kapasitet til å hjelpe alle som trenger det – både de som blir koronasyke og de som har andre sykdommer. Virksomhetene og aktivitetene må drive smittevernfaglig forsvarlig når de åpner igjen.
– Så langt det lar seg gjøre skal elevene få en mest mulig normal skolehverdag tilbake i neste uke. Alle de helsefaglige rådene vi har fått tilsier at det er trygt å gjenåpne skoler for resten av elevene nå, så lenge smittevernreglene blir fulgt. Det kan bety at ikke alle elevene kan være på skolen samtidig, men det er viktig at skolene strekker seg langt for å gi et godt skoletilbud, sier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby.
– Det blir mer uteskole og mindre klemming. Men så langt det lar seg gjøre, skal elevene få en mest mulig normal skolehverdag tilbake, fortsetter hun.
Bedriftene starter opp
Næringslivet har vært hardt rammet av koronakrisen og tiltakene som er satt i verk for å begrense smitte.
– Nå skal de mest inngripende tiltakene bygges ned, og vi skal sakte men sikkert gjenåpne for næringslivet og skape ny aktivitet i norsk økonomi. Frisører, serveringssteder, butikker og mange andre bransjer går sakte men sikkert tilbake til en ny hverdag. Da blir det viktig å følge smittevernrådene, slik at dette kan skje i trygge omgivelser, sier næringsminister Iselin Nybø.
– Vi har vært gjennom en storstilt dugnad for folkehelsa. Nå skal små og store bedrifter starte opp aktiviteten igjen. Det blir en rolig start, men det er nødvendig for å unngå at vi må rykke tilbake til start. Jeg håper at de fleste aktiviteter og bedrifter som har vært stengt ned skal åpne igjen før sommeren, fortsetter hun.
Når det gjelder hvilke råd som vil gjelde for ferie- og fritidsreiser så vil Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet utarbeide nye råd for fritidsreiser som skal gjelde fra 1. juni. Disse rådene vil komme senest 15. mai.
– Jeg tror Norges-ferien i år blir helt prima. Nå åpner vi både for uteliv, besøke fornøyelsesparker, svømmehaller og badeland, sier Nybø.
– Dette blir en annerledes sommer, og det er viktig å ta forholdsregler og følge smitterådene. Det hviler også et ansvar på bedriftene og bransjene som skal utarbeide standarder og finne gode praktiske løsninger for hvilke regler som skal gjelde. Det er viktig at folk føler seg trygge når de er på tur. Vi registrerer at blant annet NHO og Virke tar dette på alvor og vi har god dialog med reiselivsnæringen. Smittedugnaden må fortsette skal vi sørge for en trygg og kontrollert gjenåpning av samfunnet, sier Nybø.
Åpner for idrett
– Idrettslagene kan starte opp igjen med mer aktivitet for barn og unge. Det er en gladnyhet for alle som elsker idrett, sier kulturminister Abid Raja.
Han varsler at det mandag 11. mai kommer en veileder for åpningen av breddeidretten. Den skal blant annet inneholde retningslinjer for idretter som innebærer fysisk kontakt.
– Veilederen skal legge til rette for at de på en trygg måte kan drive idretten sin på en mer normal måte enn i dag. Et fagutvalg med representanter fra Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet, Norges idrettsforbund og ulike særforbund skal sammen utarbeide den i dagene som kommer. Her må idretten lage regler som passer hver enkelt idrett, sier Raja.
Les mer: Rammer for 17. mai-feiring
Tidsplan
Fra og med 7. mai gjøres følgende endringer:
- Anbefalt størrelse på grupper i private sammenhenger økes fra fem til maksimalt 20 personer, forutsatt at man kan holde minst én meter avstand. Dette innebærer også at treninger og annen organisert idrettsaktivitet kan gjennomføres for inntil 20 personer som holder minst én meter avstand. Her er det Helsedirektoratets anbefalinger og idrettens egne retningslinjer som gjelder. Disse bør følges.
- Idrettshaller kan åpne. Det er forbud mot bruk av garderober i idrettshaller.
- Det tillates arrangementer med inntil 50 deltakerne på offentlig sted, der deltakerne kan holde minst én meter avstand til hverandre og der det er en ansvarlig arrangør. Dette gjelder alle typer arrangementer, også idrettsarrangementer som stevner, cuper og kamper. Ansatte eller oppdragstakere som står for gjennomføringen av arrangement på offentlig sted skal ikke regnes som en del av arrangementet. Deres rolle bør avklares i egne bransjestandarder.
- Forbudet mot utenlandsreiser for helsepersonell oppheves. Utenlandsreiser frarådes fortsatt. Personer som har vært i utlandet, må i karantene ved hjemkomst. Befolkningen må være forberedt på at reisekarantene kan vare over sommeren.
- Karanteneplikten endres fra 14 til 10 døgn. Personer som har hatt nærkontakt inntil 48 timer før en bekreftet smittet person fikk de første symptomene, skal i karantene. Man skal fortsatt i karantene hvis man har vært i kontakt med smittede personer med mindre enn to meters avstand i mer enn 15 minutter. Det gis unntak fra karanteneplikten i seks måneder for personer som har gjennomgått infeksjon med SARS-CoV-2.
- Arbeidsgivere bør sikre at de ansatte kan holde en avstand på minst én meter i hele arbeidstiden. I områder av landet der de ansatte er avhengig av å bruke offentlig transport, oppfordres arbeidsgivere å legge til rette for hjemmekontor og elektronisk møtevirksomhet i så stor grad som mulig, med fysisk tilstedeværelse på arbeidsplassen bare når det er nødvendig. Dette gjelder særlig i Oslo-området og i andre byer med press i kollektivtrafikken.
Fra og med 11. mai gjøres følgende endringer:
- Alle grunnskoler og videregående skoler skal åpne for alle trinn i løpet av uke 20. Smittevernreglene skal følges, noe som kan bety at ikke alle kan være på skolen samtidig. Voksenopplæringen og opplæringsordningene i introduksjonsloven for flyktninger kan også åpne i uke 20. Folkehøgskoler holdes stengt ut skoleåret, med unntak av kortkursene.
- Kjøreskoler kan åpnes. De skal følge smittevernkravene som gjelder for andre virksomheter med en-til-en-kontakt.
- Det tas sikte på at bingohaller og lignende kan åpne.
- Universiteter, høgskoler og fagskoler skal fortsette fjernundervisning. Studenter som må være på lærestedet for å opprettholde studieprogresjonen, kan få tilgang. Lærestedene skal følge kravene til smittevernfaglig forsvarlig drift
- Kursaktivitet under studieforbund og Kompetansepluss skal fortsette med fjernundervisning. Studenter som må være på lærestedet for å opprettholde studieprogresjonen, kan få tilgang. Lærestedene skal følge kravene til smittevernfaglig forsvarlig drift.
- Det publiseres en veileder for idretten, med vekt på barne- og ungdomsidretter som innebærer fysisk kontakt, slik som for eksempel fotball. Målet er at barn og unge i noe større grad kan drive med idretten sin på mer normal måte enn i dag, for eksempel spille kamp mot de andre på laget sitt. Dette skal skje på en smittevernfaglig trygg måte.
Fra og med 1. juni tas det sikte på å gjøre følgende endringer:
- Serveringssteder som ikke selger mat kan åpne, så lenge de kan holde regelen om avstand på minst én meter. Det skal stilles krav i forskrift om sitteplasser og bordservering.
- Fornøyelsesparker kan åpne.
- Det åpnes for organisert svømming, inkludert skolesvømming.
- Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet utarbeider nye fritidsreiseråd senest 15. mai. Rådene skal gjelde fra 1. juni.
Fra og med 15. juni tas det sikte på å gjøre følgende:
- Det åpnes for arrangementer med opptil 200 personer.
- Intensjon om å åpne treningssentre, forutsatt at helsemyndighetene i samarbeid med bransjen har kommet fram til forsvarlige smitteverntiltak.
- Intensjon om å åpne badeland og svømmehaller generelt for publikum, forutsatt at helsemyndighetene i samarbeid med bransjen har kommet fram til forsvarlige smitteverntiltak.
- Seriespill i toppfotballen blir tillatt fra 16. juni, etter unntak i covid-19-forskriften.