Aktivistene er siktet for forhold knyttet til de omfattende demonstrasjonene for frihet og demokrati som preget byen i fjor, hvor millioner av vanlige innbyggere tok til gatene.
– Martin Lee er 81 år, jeg har vanskeligheter med å se hvilken trussel han utgjør for myndighetene, sier Venstre-leder Trine Skei Grande. Hun har selv møtt Lee ved flere anledninger.
Arrestasjonene skjedde timer etter Kinas hovedkontor i Hongkong kunngjorde at de ikke lenger er bundet av statens konstitusjonelle restriksjoner, som hindret kinesiske myndigheter fra å blande seg i lokale forhold. Martin Lee og flere demokratiforkjempere ble deretter anholdt i den største politi-razziaen siden demonstrasjone som samlet hundretusener av innbyggere.
Arrestasjonene har allerede fått reaksjoner fra hele verden, blant annet fra britiske myndigheter.
– Martin og mange andre sitter nå i arresten for å ha stått på barrikadene for demokratiet. Dette er et mørkt kapittel i Hongkongs historie. Det kommunistiske regimet i Beijing er i ferd med å oppheve hele ideen om “et land, to systemer”. Verdenssamfunnet må få med seg det som skjer i Hongkong nå, demokratiet kan ikke sove, selv under en pandemikrise. Kampen for frihet fortsetter, sier Grande.
Venstres stortingsgruppe har nominert Hongkongs befolkning til Nobels fredspris, det fikk kraftige reaksjoner fra kinesiske myndigheter.