Alle eksamener for 10. trinn og alle skriftlige eksamener for videregående skole er avlyst. Regjeringen har bestemt at skolene skal prioritere undervisning og god vurdering av standpunktkarakter.
– Elevene vil få vitnemål selv om det ikke blir eksamen i år. Samtidig jobber vi med egne løsninger for privatister, lærlinger, lærekandidater og praksisbrevkandidater, understreker Melby (V).
Skal ikke ødelegge framtida
Koronautbruddet og usikkerhet om når skolene kan åpne igjen, gjør at regjeringen velger å avlyse eksamen for elevene i grunn- og videregående skole denne våren. Kunnskapsdepartementet jobber videre med løsninger for privatister og lærlinger.
– Det er viktig for meg at denne situasjonen ikke skal ødelegge for fremtiden til elevene. Jeg vet at mange elever har vært stresset og usikre på om de må ta eksamen eller ikke. Som tidligere lærer vet jeg at det er viktig at elever og lærere får avklaring så tidlig som mulig. Jeg vil gjøre det enklest mulig for alle i skolen. Derfor avlyser vi nå vårens eksamener, sier Melby.
Bestått standpunkt er tilstrekkelig for å få vitnemål for å kunne søke videre både til videregående skoler og høyere utdanning.
I år får elevene i stedet vitnemål basert på standpunktkarakterene. Standpunktkarakterene utgjør rundt 80 prosent av elevenes vitnemål, og er et uttrykk for elevenes kompetanse sett over en lengre periode. Slik situasjonen er nå, er vurderingen derfor at bestått standpunkt er tilstrekkelig for å få vitnemål for å kunne søke videre både til videregående skoler og høyere utdanning.
– Imponert over lærere og elever
For å få vitnemål må alle ha fullført opplæringen og bestått fagene. Det er en forutsetning at alle elever skal få et opplæringstilbud mens de er hjemme, slik at lærerne får et godt grunnlag for å vurdere elevenes innsats.
Les også: Flere enn to av tre foreldre i Norge synes barna har en akseptabel skolehverdag for tiden.
– Jeg er imponert over hvordan både lærerne og elever har kastet seg rundt for å holde skolehverdagen i gang selv om skolebyggene er stengt. Jeg er blitt kontaktet av flere lærere som forteller om hvor godt og selvstendig elevene jobber, selv om skoledagen er veldig annerledes. Nå er det viktig for meg å gjøre det enklest mulig for lærerne og elevene, derfor flytter vi fokuset fra eksamen over på standpunktkarakterene, sier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby.
Å sikre vitnemål for alle er avgjørende for å få hele utdanningssystemet til å fungere normalt igjen fra høsten. Det betyr at de elevene som nå går siste året på videregående får en mulighet til å søke seg inn i høyere utdanning, og at elevene på tiende får et vitnemål de kan bruke til å søke seg inn på videregående..
Umulig med store gymsaleksamener
Fylkeskommuner, kommuner og skolene er ikke rigget for å kunne gi sentrale eksamener digitalt eller hjemme på kort varsel.
Skriftlige eksamener i grunnskolen og videregående opplæring er de mange steder store arrangementer hvor mange personer møtes fysisk i samme lokaler. Dette er ikke forenlig med helsemyndighetenes råd.
Koronautbruddet gjør det også vanskelig å bemanne eksamen på samme måte som tidligere. Mange eksamensvaktene er i pensjonsalder og dermed i risikogruppen for smitte, og det er fare for at mange av sensorene kan være syke eller i karantene i sensurperioden etter eksamen.
Egne løsninger for privatister, lærlinger, lærekandidater og praksisbrevkandidater
Av de nesten 500 000 eksamenspåmeldingene i grunn- og videregående opplæring, er ca. 100 000 påmeldinger til privatisteksamen. For mange av dem som har meldt seg opp til privatisteksamen, er konsekvensene av å avlyse mye større enn for vanlige elever. De risikerer å bli forsinket i utdanningsløpet sitt.
– Vi forsøker nå å finne gode løsninger for privatistene, slik at heller ikke de skal havne bakpå i utdanningen. Mitt soleklare mål er at privatisteksamen skal gjennomføres, dersom det er mulig innenfor helsemyndighetenes råd. Det samme gjelder for fag- og svenneprøver. Vi vil komme tilbake til dette så raskt som mulig, sier Melby.