Spørsmål om RDF-avfall til ordfører Robin Kåss

Mandag 16.mars sendte Geir Mjøen følgende:

Ordfører

Jeg har blitt gjort kjent med at NorthSea Terminalen AS, som drifter og opererer Breviksterminalen, søker om tillatelse etter forurensningsloven til mottak, mellomlagring og omlasting av RDF-avfall som importeres fra Storbritannia.

Søknaden ligger ute til høring med frist 20. mars hos Fylkesmannen i Vestfold og Telemark.

Søknaden gjelder tillatelse til mottak av emballert RDF-avfall fra skip som skalomlastes og mellomlagres ved havneterminalen for videre transport til forbrenningsanlegg i Norge.

RDF-avfall (Refuse derived fuel) er pressede plastballer med restavfall fra husholdning og industri som er sortert, tørket og grovkvernet til brennbart avfall(stort sett plast, papir og tre) innrullet i store plastballer (ikke ulikt de høyballene som bøndene lager høy i).

Det vil i gjennomsnitt mellomlagres 100 -500 tonn søppelavfall med en gjennomsnittlig lagringstid på inntil 7 dager, men maksimal lagringstid kan være opptil 3 uker. Anlegget vil ha kapasitet til å mellomlagre inntil 1500 tonn.

I søknaden opplyses det at det alltid vil være en viss risiko for brekkasjer og terminalen har erfaring med at dette kan oppstå under håndtering av enkelt baller, men at de har rutiner for å teipe skadede baller og skylle vekk eventuelle lekkasjer.

Jeg har også sett at det har vært en del bekymringer og klager fra naboer til andre havner i Norge som tar imot og mellomlagrer slike søppelballer, blant annet i Borg havn og Muruvik havn. De er spesielt bekymret for og klager på forsøpling, lukt og skadedyr som fugler, rotter og lignede som ofte følger med når man lagrer søppel ute eller i plast telt.

Slik jeg har forstått det, så Breviksterminalen tidligere fått godkjenning til å motta, mellomlagre og omlaste disse søppelballene på vinterstid (september til april), men søker nå om å få utvidet tillatelsen til å gjelde hele året.

Med tanke på de ulempene Breviksterminalen gjennom tidene har påført sine naboer ift støy, støv og annet, så er mitt spørsmål til ordføreren om hva Porsgrunn kommunene kommer til å gjøre i denne saken?

Vil Porsgrunn kommunene tillate lagring av denne typen søppelballer på helårsbasis på kaia i Brevik?

Hvis svaret er ja, hvilke vurderinger har man i tilfelle gjort for å kartlegge mulige ulemper for naboer og brukere av fjordområdet rundt Breviksterminalen ved å gi tillatelse til dette?

 

Med hilsen

Geir Mjøen
Porsgrunn Venstre