Klimaregnskap og budsjett – Interpellasjon til kommunestyret 24. mars

Klima
Venstre har høyere ambisjoner for klimapolitikken., Foto: iStock

Global oppvarming som følge av menneskeskapte klimagassutslipp er den største miljøutfordringen verdenssamfunnet står ovenfor.

Klimaet er i ferd med å endre seg, og FNs klimapanel har fastslått at det er menneskeskapte utslipp av klimagasser som forårsaker endringene.

Siden den industrielle revolusjon har temperaturen på jorda allerede økt vesentlig, og havnivået har steget betydelig. Disse endringene er imidlertid små i forhold til de mulige dramatiske konsekvensene verden står ovenfor dersom det ikke blir gjennomført betydelige utslippskutt.

Skal vi oppnå så store globale kutt, må klimagassutslippene kuttes radikalt. Alvoret i situasjonen krever raske utslippsreduksjoner.

Gjennomføring av tiltak rettet mot energibruk i bygg, transport og industri vil være helt vesentlig for å kunne nå klimamålet.

Skal vi klare å møte klimautfordringene i framtiden, må vi også i Norge gjøre det der folk bor og arbeider; i byer og bygder i norske kommuner. Vi må tenke globalt og handle lokalt.

-  For å omstille Norge til et lavutslippssamfunn er vi avhengige av at alle bidrar, staten, næringslivet og ikke minst kommunene.

I lys av situasjonen vi står overfor, og tatt i betraktning ansvaret vi som folkevalgte har for å gi våre etterkommere en beboelig planet, vil jeg som kommunestyrepolitiker invitere kommunestyret i Øksnes til å støtte følgende forslag:

Forslag:

  1. Det innføres klimaregnskap og -budsjett.
  2. Det vurderes hvilke tiltak som det er realistisk å iverksette for at Øksnes skal bli klimanøytral kommune.
  3. I budsjettet skal utslippseffekten av disse klimatiltakene beregnes.
  4. I klimaregnskapet skal effekten av klimatiltakene oppsummeres.
  5. Investeringsbehov for gjennomføring av klimatiltak fremmes løpende i de kommende økonomiplaner for Øksnes kommune.
  6. Tiltak søkes finansiert bl.a. via Klimasats, en støtteordning for kommuner som vil kutte utslipp av klimagasser og bidra til omstilling til lavutslippssamfunnet.