Politiske uttalelser fra Trøndelag Venstres fylkesårsmøte

Uttalelse 1:

Fornybar kraft på land og hav

Norge trenger mer fornybar energi, uten CO2-utslipp, for å nå de ambisiøse klimamålene med reduksjon på minst 50 prosent innen 2030. For å oppnå målet er det nødvendig å utnytte vannkraftressursene mer effektivt, satse på havvind og bygge ut vindkraft på land der dette ikke kommer i konflikt med klassisk naturvern og samiske interesser.

Vannkraft
For Trøndelag Venstre er det viktig at utbygging av fornybar energi ikke må gå på bekostning uberørt natur og samiske interesser. Vannkraftressursene må utnyttes bedre og rammebetingelsene må være slik at det stimulerer til investeringer. Det var bakgrunnen for ekspertutvalgets utredning om dette. Denne innstillingen er nå lagt død av regjeringen. Trøndelag Venstre mener at arbeidet med rammebetingelsene må tas opp igjen. Skattesystemer som medfører en skattebelastning for virksomheter, som ikke er direkte relatert til økonomisk resultat vil hemme investeringsvilje, næringsutvikling og økt sysselsetting. Et skattesystem som stimulerer til en bedre utnyttelse av de allerede eksisterende vannkraftverkene, vil samfunnsøkonomiske og miljømessig være en god løsning for økt fornybar energi uten å ødelegge natur.

Vindkraft
Norge har gode forhold for vindkraft. Imidlertid har vindkraftverk på land store konsekvenser for norsk natur. Naturinngrep, miljøødeleggelser, støy, lys, ødeleggelser av naturmangfold og reduserte naturopplevelser er noen sentrale innvendinger. I noen områder er verneverdiene så store at det er uforenlig med utbygging.

Vindkraftutbygging på land kan også stå i konflikt med plikten til å sikre grunnlaget for samisk kultur. Av hensyn til den samlede effekten av naturinngrep i reindriftsområder bør reindriftas arealer sikres for framtida og skjermes mot omfattende utbygging.

Av hensyn til klassisk naturvern, naturmangfold og samiske interesser bør teknologi for havvind utvikles ytterligere. Det grønne skiftet bør i større grad rettes mot olje- og gassnæringen og dra nytte på offshorekompetansen for å få vindmøllene til havs, før vi beslaglegger mer urørt natur og reinbeiteland. Venstre vil videreutvikle og styrke støtteordningene for utbygging av vindmøller til havs, begrense utbygging av vindkraft på land, prioritere klassisk naturvern høyere i saker om vindkraftutbygging og skjerme reinbeiteområder mot vindkraftutbygging.

Norsk næringsliv er en verdensleder innen offshore teknologi. Tiden er moden for å aktivt forsterke denne posisjonen innen offshore fornybar. Trøndelag Venstre vil understreke at dette også kan komme i konflikt med andre næringer, som fiskeriene, og derfor er det viktig å skape mest mulig bærekraftige rammer for utviklingen av industrien i Norge. Vi må ikke gjenta tabbene fra utbyggingen av vindkraft på land – spesielt i Trøndelag. Det er derfor viktig med en helhetlig plan før det bygges ut i stort omfang.

 

Uttalelse 2

Trenger flere sykepleiere i distriktene

Mange kommuner, ikke minst i distriktene, sliter med å rekruttere sykepleiere til primærhelsetjenesten. For mange kommuner er det krise når det gjelder sykepleiere, pleiemedhjelpere og fagarbeidere. Dessuten sliter mange av de samme kommunene med å rekruttere og beholde fastleger, jordmødre, helsesøstre og psykologer.

Den demografiske utviklinga i mange kommuner går i retning av økt antall av de aller eldste. Ikke minst er flere med demens utfordrende. Samtidig er en stor andel av de ansatte i pleie- og omsorgssektoren nær pensjonsalderen. De ansatte i denne gjør en storartet innsats, men slitasjen er stor. Sykefraværet er høyt.

Trøndelag Venstre mener det er viktig å styrke endesentralisert utdanning av sykepleiere. Det er derfor viktig å opprettholde dagens sykehusstruktur i Trøndelag og styrke utdanningen knyttet til disse. Trøndelag Venstre ønsker en utredning der vi går tilbake til den desentraliserte modellen med distriktshøyskoler. Disse skolene kan legge vekt på en bredere erfaring i opptaket av studenter, og legge større vekt på de regionale behovene for arbeidskraft.

Vårt syn er at slik desentralisert sykepleierutdanning kan legges regionvis til en eller flere videregående skoler i nært samarbeid med universitetsavdelinger og tilgjengelige distriktshøyskoler

 

Uttalelse 3

Eldrebølgen – vår tids nye olje?

Norge skriker etter kunnskap, erfaring og flere i arbeid. Utfordringen med for liten andel sysselsatte vil bare øke framover. Samtidig vil også den såkalte «eldrebølgen» flomme over landet. Da gjelder det å møte bølgen som en mulighet, og ikke et problem.

Selvstendig næringsdrivende betaler både årlig moms, selskapskatt og personlig skatt. Dette utgjør vel 50 % av inntekten. Inntektene de bringer inn er mer eller lik den de får utbetalt i pensjon. Dermed er de «gratis» pensjonister for fellesskapet.

Men flesteparten av våre pensjonister jobber ikke i dag fordi det ikke lønner seg. Skatten blir så høy at «vinninga går opp i spinninga». I dag er det over 220.000 mennesker som er over 80 år i Norge. Tenk hvor mange flinke dyktige arbeidstagere som er der ute. Som kan og vil gjøre en fabelaktig arbeidsinnsats!

10 – 15 % av de eldre er pleie og omsorgstrengende. De resterende 80 – 85 % er oppegående og selvkjørende fullt ut. Dagens nye pensjonister kan forvente å leve bortimot 20 pensjonistår. Det er 20 år som skal fylles med innhold og mening. Livet som skal inneholde vitalitet, livsglede, respekt og styrke. For mange er det å delta og bidra i arbeidslivet med på å gi mening i livet.

Av disse kunne flere av dem og oss i Norge nytt godt av å jobbe i kanskje ti år mer. Disse kunne skapt mye i arbeidslivet, innenfor sine fagfelt. De trenger insitamenter for å kunne stå i jobb, de må få en gulrot som gjør det attraktivt for dem å fortsette i jobben.

Her kan vi i Venstre gjøre en forskjell, vi kan ta både eldrebølgen, pensjonistene og de unge på alvor. Vi kan legge til rette for at disse arbeidstagere ikke forsvinner med sin verdifulle kunnskap og arbeidskraft. Vi som samfunn og næringsliv er avhengig av denne arbeidskraften for å sikre verdiskaping, gode offentlige tjenester. Men det må lønne seg for denne gruppen å fortsette, det må lønne seg å jobbe.

Forskning viser at arbeid og aktivitet kan fremme både helse og livskvalitet. Det må også lønne seg for bedriften å ta vare på og holde på sine seniorer- med en god seniorpolitikk kan både det offentlige og næringsliv sikre og tiltrekke seg kompetent arbeidskraft.

Slik kan Norge bygges for fremtidas unge også. Det baner vei for å kunne sikre god deltagelse i arbeidslivet ikke bare til ett gitt aldersgrense, men man får se og oppleve at man også etter en viss alder er attraktiv, at kunnskap og erfaring er nødvendig og ønsket.

Trøndelag Venstre setter folk først og vil arbeide for at pensjonister som ønsker og vil jobbe skal for en mulighet til dette uten at skattekrav skal gjøre at man taper økonomisk i forhold til å leve på pensjon. Det skal være attraktivt å jobbe lengre. Det vil gi stor verdi – både til fellesskapet og til den enkelte.

Uttalelse 4

Skal vi tjene penger på stakkars tissetrengte?

Å opprettholde en personlig hygiene er et grunnleggende behov. Trøndelag Venstre mener at dette ikke bør kunne utnyttes av kommersielle aktører. Offentlige rom skal være for alle. Vi mener at det ikke er humant å ta betalt for slike tjenester for å skyve unna de ressurssvake i samfunnet. Byrommet skal være inkluderende, et rom for alle!

 

Uttalelse 5

Tilskuddsordningen til frivilligsentraler

Frivilligsentraler er i mange kommuner en meget godt fungerende organisasjon som bidrar til økt velferd og livskvalitet for innbyggerne.

Mennesket er en viktig og nødvendig ressurs, og gjennom frivilligsentraler opprettholdes lokalt engasjement og dugnadsånden ivaretas.

I 2019 genererte frivilligsentralen i Rennebu i overkant av 8 800 frivillige timer (x kr. 250,- =2,2 mill kr). Pr.01.01.2020 får hver frivilligsentral kr. 414 000,- i statlig støtte pr. 100 % stilling. Fra 2021 foreslår regjeringen å gi tilskudd etter antall innbyggere i kommunene. For Rennebu vil dette bety en reduksjon på kr.325 000,- pr. år.

Den foreslåtte fordelingen vil være gunstig for folkerike kommuner (hovedsakelig de største byene) og kommuner med lavt innbyggertall vil komme dårlig ut.

Trøndelag Venstre ønsker at det jobbes for at tilskuddsordningen videreføres som den er i dag for å unngå at en hel rekke småkommuner mister sin frivilligsentral.