Uttalelse: Tomtefesteloven må revideres

Pexels

Politisk uttalelse vedtatt på Fredrikstad Venstres årsmøte 2020: Tomtefesteloven må revideres for å sikre folks rettigheter

I dagens Norge kan nærmere 300.000 tomtefestere kalles »leilendinger». Tomtefesteloven ble endret i 2015, som følge av en dom i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen. Dette medførte at bortfesters rettigheter ble betydelig styrket mens tomtefesternes rettigheter ikke ble behandlet. Resultatet ble at rettighetene til flere hundre tusen tomtefesterne ble tilsvarende svekket etter lovendringen.

Som en konsekvens av lovendringen ser vi at festeavgiftene skyter i været. I mange tilfeller økes den til urimelig høye nivåer, i forhold til det de var for kun få år siden. Det har nå blitt attraktivt for investorer å kjøpe opp eiendommer med mange festetomter, med tanke på inntekter av økte festeavgifter.

Gjeldende tomtefestelov innebærer at fester i realiteten kjøper disposisjonsretten av et definert areal av bortfesters grunn i minimum 2 x 80 år, i realiteten et kjøp, mens dagens praksis viser at loven i for stor grad er til fordel for bortfester og dermed forverrer muligheten for festere til engangsinnløsning av eiendommen man har festet.

Lovendringen har gjort festeren til den svake part i forhandlinger, og tilsvarende styrket bortfester. Dette fører til mange konflikter. Dette har blant annet ledet til en rekke høyesterettsdommer. Dette er ikke en holdbar situasjon. Fredrikstad Venstre mener at tiden er overmoden for at regjeringen må nedsette et kvalifisert utvalg, med mandat å gjennomgå lovverket. Målet er å gjøre det enklere for tomtefesterne å få kjøpt egen grunn og dermed legge grunnlag for Stortinget å gjøre de nødvendige endringer til det beste for Norges «leilendinger».

Fredrikstad Venstre foreslår at:

  • Regjeringen nedsetter et utvalg med mandat til å foreslå nødvendige endringer i Tomtefesteloven, og vurdere hele grunnlaget for, og praktiseringen av tomtefesteinstituttet.
  • Retten til kjøp av festetomt vurderes opp mot eierskifte, eller økning i festeavgift.
  • Det må utarbeides klare forskrifter for hvordan taksering av festetomter gjennomføres, og få på plass tydelige retningslinjer for prisfastsetting. Dette for å sikre likebehandling, og unngå av folk ender på «husmannskontrakter», særlig for festere på landbrukseiendom.
  • Landbrukseiendom må sikres mot å bli spekulasjonsobjekter for en «bortleierstand», som investerer i eiendom for å tjene på økte festeavgifter.
  • Tomtefestere som fester grunn av Fredrikstad kommune bør få mulighet til å innløse denne fra kommunen.