De siste årene har partene i arbeidslivet gjort mye for å skaffe flere læreplasser. Fylkeskommunene, som har ansvar for å dimensjonere skoletilbud i videregående opplæring, har ikke lykkes godt nok med sine oppgaver. Fylkene må dimensjonere yrkesfaglige tilbud som er tilpasset etterspørselen i arbeidslivet, og utdanne lærekandidater som er godt kvalifisert.
Yrkesfagelever som består den skolebaserte delen av utdanningen, og som viser kompetanse og motivasjon for å gå i lære, må ha en større rett enn i dag til å få et egnet tilbud etter to år i skole.
Fag- og yrkesopplæring er viktig, og Venstre har gjennom flere år foreslått tiltak for å styrke satsningen på dette området. Venstre vil fjerne arbeidsgiveravgiften for lærlinger og øke lærlingtilskuddet til næringslivet. Det må etableres flere læreplasser i staten og kommunene. Ved offentlige anbud bør bedrifter som har lærlinger vektes positivt. Det er også viktig å styrke kontakten mellom elever og lærebedrifter tidlig i opplæringsløpet for å sikre flere læreplasser, både gjennom å åpne for flere midlertidige arbeidsavtaler for nye lærlinger og at elever kan få utplassering på i en lærebedrift allerede fra 1. år.
Viken Venstre vil:
- styrke de systematiske samarbeidet mellom fylkeskommunen, de videregående skolene og næringslivet for at enda flere elever får læreplass
- at fylkene skal ta ansvar for å dimensjonere yrkesfaglige tilbud i videregående opplæring etter behovet i arbeidsmarkedet.
- at videregående skoler skal fortsette arbeidet med å utdanne godt kvalifiserte lærekandidater.
- fjerne arbeidsgiveravgiften for lærlinger.
- øke lærlingtilskuddet til bedriftene.
- etablere flere læreplasser i staten og kommunene.
- Ved offentlige anbud bør bedrifter som har lærlinger vektes positivt
- åpne for flere midlertidige arbeidsavtaler for nye lærlinger.
- sikre at elever kan få utplassering i lærebedrift allerede fra 1. år i videregående opplæring.