Fem rammer for frihet
Helt siden Venstre ble dannet for 136 år siden, har frihet vært en grunnleggende verdi vi har kjempet for i svært mange ulike saker. Samtidig er frihet et bredt begrep med mange definisjoner som ulike aktører har eierskap til. Hvem uttaler i dag at de er mot frihet? Antageligvis ingen. Men når du begynner å fylle begrepet med innhold, vil du allikevel se at folk har ganske forskjellige forståelser av det. Ikke minst vil de ha forskjellige oppfatninger av hvilke konsekvenser det bør få i konkrete politiske saker.
Når du leser Venstres partiprogram skal du forstå hvorfor vi løfter fram noen saker og utelater andre. Derfor er jeg opptatt av at det nye partiprogrammet vi skriver skal bli tydeligere på hva vi står for og hvorfor vi gjør det. Her er mine fem ramme for frihet.
- Frihet til å leve slik du vil: Det viktigste vi kan gjøre i et samfunn er å gi folk frihet til å leve slik de ønsker det. Politikere skal ikke forsøke å tvinge folk inn i forskjellige levemåter – vi skal åpne for at du kan leve slik de vil. Det leves ulike liv, heldigvis! Enkeltmenneskets rett kan derfor kun innskrenkes dersom det begrenser andre menneskers frihet.
- Frihet til å utvikle sitt potensial: Alle blir født med evner og begrensninger, men den familien vi blir født inn i er utrolig viktig for de valgene vi tar. Den beste motvekten mot denne naturgitte begrensningen på frihet er tilgangen til kunnskap. Et godt og mangfoldig utdanningstilbud som er åpent for alle, uavhengig av bakgrunn, er noe av det viktigste vi som politikere kan jobbe for. For hundre år siden var det store grupper som ikke fikk tilgang på kunnskap. Nå ser det annerledes ut. Til tross for dette finnes det fortsatt mange grupper som ikke har samme muligheter som andre. Fortsatt er størrelsen på foreldrenes bokhylle utslagsgivende for hvor godt du lykkes på skolen. Vår viktigste jobb er å sikre at alle har like muligheter til å høste kunnskap, uavhengig av sin bakgrunn.
- Frihet til å skape sin egen yrkesvei: Utenom de nærmeste er det karrieren og yrkeslivet som definerer veldig mange av oss. Hvor vi jobber, hvem vi jobber med og hva vi jobber som. Friheten til å kunne skape sin egen karriere handler om friheten til å starte for seg selv, til å lansere sin egen idé, og om å ha reelle valgmuligheter i yrkesveien slik at du ikke må følge i far eller mors fotspor. For oss politikere betyr det at vi må legge til rette for en økonomi som er preget av mangfold. Du må kunne velge mellom mange forskjellige arbeidsplasser. Muligheten til å lykkes (eller mislykkes) må være tilstede. Din egen sosiale bakgrunn skal derimot ikke stoppe deg fra å starte for deg selv.
- Frihet til å ta del i samfunnet: Mange av oss tar kanskje denne friheten for gitt. Samtidig er ikke frihet tenkelig uten demokrati, og demokrati ikke tenkelig uten fri samfunnsdeltakelse. I dagens Norge handler det om å inkludere alle. Også grupper som står litt på utsiden. Jeg tenker blant annet på rusmisbrukere, mennesker med psykiske og fysiske lidelser, mennesker med nedsatt funksjonsevne og mennesker med minoritetsbakgrunn. Vi må sikre at disse og andre grupper får være med i beslutningene og samfunnslivet vårt. At de får tilgang til de samme mediene, møtene, høringene og valgene som vi andre får. At alle skal kunne delta i en politisk prosess og ha lik rett til å bli hørt, uansett bakgrunn.
- Frihet for framtidige generasjoner: Jeg ser ikke frihet som bare er noe for de som lever her og nå. Vi har et ansvar for å gi framtidige generasjoner muligheten til å vokse opp i et så fritt samfunn som mulig. For å gjøre det må vi også håndtere utfordringer som vår generasjon kanskje ikke vil føle like hardt som kommende. Det er hovedgrunnen min til å engasjere meg i klimasaken. Jeg vil at sønnene mine skal vokse opp i en verden med like mange muligheter som min. For at det skal skje må jeg ta noen valg nå, som vil gjøre at livet vil se annerledes ut enn i dag. Frihet bør gå i arv, og jeg vil ikke brenne opp hele frihetskontingenten i løpet av min generasjon.
Av Guri Melby, leder av programkomiteen i Venstre