Dersom vi skal forhindre at den globale oppvarmingen får katastrofale konsekvenser for kloden vår må vi handle nå. Alle virkemidler må tas i bruk for å løse klimakrisen. Hvis vi tar forbehold mot alle mulige løsninger for å kutte utslipp, blir det heller ikke noen grønn omstilling i tide. Selv om nesten hele kraftforsyningen i Norge er fornybart, er kun halvparten av energibruket det. Det kommer av at mesteparten av transportsektoren og store deler av industrien fortsatt bruker fossile brensler som den primære kilden til energi.
Elektrifisering er en avgjørende del av det grønne skiftet. FNs klimapanel (IPCC) peker på elektrifisering som et sentralt virkemiddel for å redusere CO2-utslipp i energisektoren. Elektrisitet er i seg selv en utslippsfri energibærer, samtidig er bruk av elektrisitet langt mer energieffektivt enn fossil energibruk. Statnetts estimater tilsier at overgang til elektrisitet der dette er mulig vil bety at 40 TWh fornybar kraft erstatter 95 TWh fossil, altså mer enn en halvering av energibruken.
Vi trenger mer fornybar strøm for å gjennomførende den omfattende elektrifiseringen i Norge og Europa. Klimagasser kjenner ingen landegrenser og for å løse klimakrisen trenger vi mer internasjonalt samarbeid. Europeisk samarbeid for forpliktende utslippskutt må være en bærebjelke i den norske klimapolitikken de kommende årene. Å bygge strømkabler til utlandet gjør at Norge fremskynder den grønne revolusjonen i Europa, samtidig som dette kan gi Norge nye arbeidsplasser og store inntekter.
Mulighetene for å produsere mer ren, elektrisk kraft i Norge er mange. Blant annet er potensialet i å oppgradere dagens norske vannkraftsystem stort. Det alene kan produsere 15 til 20 prosent mer strøm enn i dag, som tilsvarer 22 til 30 terawattimer (TWh). Like mye strøm som all planlagt norsk vindkraft på land.
Rogaland Venstre vil ha en helhetlig og strategisk tilnærming for å etablere Norge som en verdensledene aktør innen havvind. Både flytende og bunnfaste havvindanlegg er en strategisk viktig industrimulighet for Norge som vi må utnytte. Dette kan gi Norge et helt avgjørende fortrinn og vil ha positive ringvirkninger for andre voksende havbaserte næringer. Her er Norges utgangspunkt unikt med vår teknologi, offshore kompetanse fra olje- og gassindustrien og noen av verdens beste vindressurser tilgjengelig på sokkelen.
Norge bør ta initiativ til en felles utbygging av havvind i Nordsjøregionen sammen med Tyskland, Danmark, Storbritannia, Belgia og Nederland. En fersk rapport fra NTNU konkluderer med at et slikt samarbeid kan levere hele 217 TWh innen 2050. En slik felles satsing på infrastruktur i Nordsjøen med forgrening til landene rundt gir større fleksibilitet. Det betyr at strømmen kan selges der prisen er høyest og gi økt fortjeneste.
Det er ingen tvil om at det oppstår mange konflikter i møtet mellom klimahensyn og det klassiske naturvernet. Det er allerede tildelt mange konsesjoner til landbasert vindkraft. Det bør gjennomføres evalueringer av miljømessige konsekvenser av de etablerte kraftverkene, før ytterligere arealer eventuelt pekes ut for mulig vindkraftproduksjon.
Rogaland Venstre ser et stort behov for å gå gjennom og forbedre regelverket og praksis for konsesjoner til vindkraft på land. Det må gjennomføres en ny og oppdatert konsekvensvurdering når endringene i et vindkraftprosjekt fra opprinnelig konsesjon til detalj-/MTA-planer går ut over de som var dekket i den opprinnelige konsekvensutredningen, slik det kreves i EU-direktivet om konsekvensutredninger. Hensynet til miljø, natur og dyreliv må telle høyere ved all konsesjonsbehandling.
Rogaland Venstre mener det er viktig å sikre vertskommuner til produksjon av rein kraft en god og forutsigbar kompensasjon for tap av naturressurser og naturkvaliteter. Dagens system med konsesjonsavgifter og konsesjonskraft løser dette på en god måte for vertskommuner for vannkraft, og det er naturlig at dette bør også gjelde for vertskommuner for vindkraft.
Rogaland Venstre mener at det ved utbygging av vindkraft, og nybygging og utviding av vannkraftverk samt andre foreløpig ukjente metoder for å produsere strøm, må gjennomføres et økologisk regnskap samt et miljøregnskap, og at en skal sikre at tiltaket i sum ikke hever CO2-utslippene.
Norge har i dag et kraftoverskudd, og det kommer vi til å ha også i fremtiden. Men når vi vet at det kun er 26% av strømmen som produseres i verden som er fornybar, må vi også gjøre vår del for å øke den fornybare strømproduksjonen globalt. Som en stor eksportør av forurensende olje og gass har Norge et særlig ansvar for å hjelpe gjennom den grønne omstillingen globalt.
Rogaland Venstre vil:
- Gjennomføre en omfattende elektrifisering av det norske energiforbruket
- Bygge ut mer fornybar energi i årene som kommer
- Sørge for at det bygges flere utenlandskabler til Europa
- Endre skattesystemet for vannkraft, slik at oppgraderinger som er lønnsomme for samfunnet, også lønner seg for kraftselskapet
- Ha klimaregnskap for vindmøller som har med seg bygging, driftstiden og nedbygging av vindparken
- Ha en helhetlig og strategisk tilnærming for å etablere Norge som en verdensledende aktør innen havvind