Uttalelse: Debatt om regiontilhørighet gir energilekkasje – Styrk samarbeidet på Nordmøre!

"Ragnhild Helseth"

Årsmøtet i Kristiansund Venstre mener at tidspunktet for en debatt om regiontilhørighet ikke er gunstig. En slik debatt vil splitte befolkningen, skape sterke fronter i og mellom kommunene og tømme oss for positiv energi. Uenighetene om hvorvidt Trøndelag eller Møre og Romsdal tjener sine innbyggere best, er for store. Et svakt Nordmøre er lite attraktivt, og vi vil komme dårlig ut av forhandlinger om regiontilhørighet

Politisk uttalelse fra årsmøtet i Kristiansund Venstre 21. januar 2020

Styrk samarbeidet på Nordmøre!
Debatt om regiontilhørighet gir energilekkasje

Det skapes store verdier på Nordmøre og vår verdiskaping er viktig også i nasjonal sam-menheng. Til tross for dette, har vi mange utfordringer. De fleste av disse er knyttet til lav befolkningsvekst, at vi skaper for få nye arbeidsplasser og en aldrende befolkning. Vi blir en stadig mindre andel av Norges befolkning. Skal vi snu denne trenden, må kommunene på Nordmøre samarbeide bedre for å skape nye arbeidsplasser, bedre offentlige tjenester og bolyst.

Møre og Romsdal fylkeskommune er en viktig samarbeidspartner i mange viktige prosjekter. Campus Kristiansund vil gi et permanent høgskoletilbud, et bedre studietilbud og langt flere studenter i Kristiansund. I tillegg vil vi få et miljø for forskning og næringsutvikling. Nytt kultur-hus for opera, museum, bibliotek og kulturskole vil bli et fyrtårn for hele Nordmøre og gjøre regionssenteret Kristiansund mer attraktiv. Møre og Romsdal fylkeskommune bidrar i en rek-ke idrettsanlegg, til våre videregående skoler og fagskole, til veiutbygging og veivedlikehold. Alle disse prosjektene settes nå i spill.

Et samlet Nordmøre vil også være vårt sterkeste kort for å sikre fremtidens helsetilbud som må utvikles i nært samarbeid mellom kommunehelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten (Helseforetaket).

Årsmøtet i Kristiansund Venstre mener at tidspunktet for en debatt om regiontilhørighet ikke er gunstig. En slik debatt vil splitte befolkningen, skape sterke fronter i og mellom kommunene og tømme oss for positiv energi. Uenighetene om hvorvidt Trøndelag eller Møre og Romsdal tjener sine innbyggere best, er for store. Et svakt Nordmøre er lite attraktivt, og vi vil komme dårlig ut av forhandlinger om regiontilhørighet.

La oss heller samle kreftene om å videreutvikle samfunn og næringsliv for å møte framtida. La oss først bygge et sterkt Nordmøre, så kan vi bestemme retningen videre for et samlet Nordmøre på et senere tidspunkt.

I fremtiden må̊ flere kommuner gå sammen og bli større enheter. Slik kan vi bedre møte framtidas krav til velferdstjenester, skole, infrastruktur og planarbeid. Venstre er en sterk til-henger av kommunereformen, og ser det som sannsynlig at blir sammenslåing av kommuner på Nordmøre innen 2030. Hvis Møre og Romsdal skal bestå som eget fylke ved utgangen av dette tiåret, krever det gode og kloke løsninger som hele tjener hele fylket.

Tidens krav har en artikkelserie som går i janiuar der de har spurt de politiske partiene i Kristiansund om deres syn på regiontilknytting. Kristiansund Venstre vedtok en uttalelse på sitt årsmøte 21.01.20 som svar på spørsmålene fra Tridens Krav. Se oppslag tk.no 26.01.20