Det var i forbindelse med kommunestyrets behandling 13. januar av risiko- og sårbarhetsanalysen (ROS) for Stavanger kommune at Venstres gruppeleder Jan Erik Søndeland (V) fremmet forslaget om å snarest få en sak til formannskapet vedrørende sikkerheten og beredskapen i Rennfast. Venstre tok saken første gang opp i fellesnemndas møte 16. september 2019, etter flere uheldige hendelser med blant annet trafikkstopp gjennom året som hadde gått. Kommunedirektøren lovet da å følge opp saken mot Statens Vegvesen og de andre relevante eksterne aktørene, for å se på hva som eventuelt kunne settes inn av tiltak.
Etter intet nytt om saken var kommet til politikerne, ba Venstre derfor i dagens kommunestyremøtet om at en sak snarlig ble satt på sakskartet til formannskapet. Det fikk enstemmig flertall. I forslaget ba Venstre om at status på beredskapen for både Rennfast og Finnfast ble gjennomgått i saken. Forslagets ordlyd var som følger:
«Det legges snarlig frem en sak til formannskapet vedrørende sikkerheten og beredskapen i Rennfast og Finnfast.»
Søndeland etterlyste også mer informasjon om Heimevernets rolle i beredskapen og totalforsvaret av Stavanger kommune, samt hvorfor ikke Heimevernet hadde vært involvert som bidragsyter til ROS-analysen for Stavanger. Kommunedirektøren ga en muntlig orientering vedrørende dette, og fremholdt at samarbeidet med Heimevernet ville bli aktualisert mer i tiden fremover. Herunder også arbeidet med såkalte «hybride hendelser», som Venstre også etterlyste mer fokus på.
Venstres innlegg til saken kan leses i sin helhet under.
Jan Erik Søndelands innlegg til sak 2/20 (Helhetlig risiko- og sårbarhetsanalyse for Stavanger kommune)
Ordfører, dette er en viktig sak for kommunestyret, ja for hele kommunen vår. ROS-analysen danner et viktig grunnlag for det forebyggende arbeidet vi gjør for å forberede oss mot kriser, ulykker og andre uønskede hendelser.
Når kriser inntreffer, forventer vi som innbyggerne at myndighetene stiller opp for oss. Vi forventer at det finnes gode sikringssystemer, gode prosesser og rutiner og at det øves jevnlig, for å være forberedt om en uønsket hendelse skulle finne sted.
ROS-analysen som kommunestyret får fremlagt idag fremstår som veldig solid. Det er tydelig at det har blitt jobbet godt, og bredt med denne og over lang tid, med jevnlige revisjoner.
Det er helt klart at bredden av de ulike hendelsene vi må forberede oss på, er stor, og som kommunedirektøren så treffende skriver i forordet til rapporten:
«Kriser kommer når det passer dårligst, og de er sjelden lik det scenariet vi øvde på.
Derfor er det kontinuerlige beredskapsarbeidet vi gjør, gjennom slike analyser som dette, og gjennomgang av rutiner og samvirke mellom kommunen og eksterne, så viktig. Vi må øve på det vi forventer kan inntreffe. Men også på det som vi ikke forventer kan inntreffe.
Brannen på Sola flyplass var nok en oppvekker for mange og enhver.
Vi i Venstre vil gi honnør til ordføreren for å ha vært raskt ute og varslet en gjennomgang av parkeringsanleggene i Stavanger kommune.
Det er helt på sin plass, og Venstre kommer selvfølgelig til å stemme for det forslaget når det legges frem av dere i saken i dag.
Mens vi er inne på brann og større ulykker: Vi i Venstre har lenge vært bekymret for risikobildet i de undersjøiske tunellene i kommunen vår. Vi føler oss rimelig trygge på det nye Ryfast-anlegget, men er bekymret for tilstanden i de eldre anleggene Finnfast og Rennfast. Spesielt ved Rennfast har det vært flere hendelser i nyere tid hvor trafikken har måttet stoppe på grunn uønskede hendelser. Trafikkmengden er større enn noen gang, noen sier den er over hva tunellene er dimensjonerte for, og trafikken ventes å øke videre også i årene fremover.
Venstre tok opp situasjonen i fellesnemndas møte 16. september og kommunedirektøren foreslo da å ta initiativ til en gjennomgang av sikkerheten i Rennfast. Venstre regner med dette arbeidet er godt igang, og håper vi snarlig kan få en orienteringssak vedrørende dette, slik at vi kan få overblikk over situasjonen og mulighetene vi har for å styrke sikkerheten i Rennfast. Siden Venstre er utålmodige på vegne av de reisende gjennom Rennfast, vil jeg avslutningsvis også legge frem et tilleggsforslag hvor vi ber om at de slik sak kommer snarlig til formannskapet.
Det siste Venstre vil bemerke til ROS-analysen er fraværet av analyse på de såkalte «hybride hendelser» og at ikke Heimevernet har blitt involvert i utarbeidelsen av analysen denne gang.
Hybride hendelser er altså de som er vanskelig å fastslå om befinner seg innenfor det som kan kalles sivil karakter eller militær karakter.
Sabotasje, fremprovoserte ulykker, nyhetsmanipulering, cyberangrep, men også f.eks. forstyrrelser av pacemakere på sykehus eller sabotasje mot medisiner på sykehjem, kan være eksempler på dette. Ved hybride hendelser er som regel uklart hvem som står bak hendelsene. Hybrid krigføring blir stadig mer vanlig i verden, og det kan få konsekvenser også for oss som kommune.
Forsvar mot hybride angrep vil i større grad være et spørsmål om total samfunnsberedskap enn om militær beredskap i tradisjonell forstand. Derfor er forsvar mot hybride hendelser i høyeste grad også et anliggende for kommunen.
På samme måte som Politiet og Sivilforsvaret har deltatt i utarbeidelsen av ROS-analysen, hadde vi i Venstre at også Heimevernet tok del i arbeidet. Heimevernet har blant annet viktig ansvar innen objektsikring utenom fredstid, og vil på anmodning også være en bidragsyter i fredstid for å håndtere både naturkatastrofer, kriser og andre uønskede hendelser. Det er derfor viktig at kommunen har dialog med også med Heimevernet ifm ROS-arbeidet.
Vi i Venstre har derfor sendt inn et spørsmål vedrørende akkurat den biten til kommunedirektøren og imøteser en tilbakemelding. Spørsmålene lyder som følger:
- Hva er årsaken til at Forsvaret/Heimevernet ikke har medvirket til / vært involvert i utarbeidelsen av ROS-analysene verken i 2016 eller nå i 2019? Heimevernet har ansvar for objektsikring utenom fredstid og har tett samarbeid med Politiet både i og utenfor fredstid mtp dette. Jfr et økt trusselbilde de siste år, samt registrert økt utenlandsk etterretningsaktivitet på norsk jord (også i Rogaland), er det nødvendig med et tett og godt samarbeid mellom alle beredskapsaktører, inkludert Forsvaret. Således hadde Venstre forventet at også Forsvaret tok del i arbeidet med HROS2020. Hvilke planer foreligger eventuelt i tiden fremover for samarbeid mellom kommunen og Forsvaret mtp det forebyggende ROS-arbeidet?
- Hva er årsaken til at hybride hendelser ikke er analysert for HROS2020? Hvilke planer foreligger eventuelt for å ta opp dette arbeidet i tiden fremover?
Det sagt, dette er en grundig og solid ROS-analyse og handlingsplan. Den er gjennomarbeidet og gjør oss i Venstre trygge på at Stavanger kommune er i front på kommunalt beredskapsarbeid. Slik skal det være, og slik må det fortsette å være.
For å få til det, så må vi være på tå hev, sørge for at vi alltid holder kunnskapen vår oppdatert og gjennomføre jevnlige revisjoner av ROS-analyse og handingsplan i godt samarbeid med de eksterne aktørene.
Takk ordfører.