UNICEF dokumenterte i 2013 i rapporten Children in Israeli Military detention at mishandling under arrestasjon av palestinske barn på Vestbredden er «utbredt, systematisk og institusjonalisert». Senere rapporter fra uavhengige jurister og menneskerettsorganisasjoner i Israel og Palestina bekrefter at situasjonen er like alvorlig i dag.
I 2019 var det 30 år siden FNs barnekonvensjon ble vedtatt. Både Norge og Israel har forpliktet seg til å etterleve konvensjonen som stadfester alle barns grunnleggende rettigheter. Israels behandling av palestinske barn, gjennom arrestasjon, forhør og fengsling, representerer grove brudd på flere av konvensjonens sentrale bestemmelser.
Palestinske barn fengsles som regel på grunn av demonstrasjoner mot Israels militære nærvær i palestinske områder. De blir også arrestert for steinkasting på israelske soldater, på militære kjøretøyer eller mot muren Israel har bygget på palestinsk grunn.
Det er ingen forholdsmessighet mellom barnas handlinger og reaksjonen fra Israels militære personell. Barna blir ofte arrestert midt på natten når familiene sover. De blir påført håndjern av plast og får bind for øynene før de blir ført vekk uten at foreldrene får vite hvor de blir plassert. Under forhørene får de ikke kontakt med foreldrene sine. De blir ofte forhørt iført håndjern og får ingen eller lite informasjon om sine rettigheter. De skriftlige anklager er ofte på hebraisk, et språk de arabisktalende barna sjelden forstår. De blir behandlet etter militær straffelov, og det tas ikke hensyn til at de er barn. Det finnes en rekke beskrivelser av fysisk og psykisk vold mot barn under forhørene.
Mer enn halvparten av de barna som blir idømt fengselsstraff blir ført ut av Palestina til Israel. En slik praksis er et klart brudd på den fjerde Genevekonvensjonen om beskyttelse av sivile i krig, artikkel 76. I november 2019 satt det 200 palestinske barn i alderen 12-17 år i israelske militærfengsler.
Barnekonvensjonen og folkeretten gjelder også for palestinske barn. Likevel har Israel i årevis gjort seg skyldig i grove brudd på folkeretten og på barnekonvensjonen gjennom arrestasjoner, forhørsmetoder og fengslinger av palestinske barn.
I Granavolden-plattformen står det at Norge vil i sin utenrikspolitikk vil «samarbeide med andre land for å gjennomføre økonomiske og politiske sanksjoner ved vedvarende og alvorlige brudd på folkeretten». Bergen Venstre forventer at regjeringen i sin utenrikspolitikk lar handling følge ord – også overfor Israel.
Vedtatt på Bergen Venstres årsmøte, 11. januar 2020.