KLIMAKAMPEN – VENSTRE VS FRP

Foto: Philip Kaspersen

KLIMAKAMPEN – VENSTRE VS FRP
Frps miljøpolitiske talsperson for Venstres samarbeidsparti i regjeringen prydet hele forsiden i Fædrelandsvennen 7. desember – og snakket om klima. Det er flott at Gisle Meininger Saudland og Frp tar tak i klimautfordringene.

Saudland har noen gode poeng når han peker på at klimadebatten er polarisert. Men legger kun skylden på det han omtaler som “venstresiden” for dette. Heldigvis er det slik at vi har miljøpartier både på høyre- og venstresiden i norsk politikk, og Venstre har tatt utfordringen og gått inn i regjering for å få høyresiden i norsk politikk til å føre en bedre miljøpolitikk. At denne politikken provoserer regjeringspartner Frp oppleves stadig, på samme måte som at FrPs mange utspill som ikke bygger opp om en god miljøpolitikk provoserer oss i Venstre. Og Venstre vil fortsette kampen for en bedre klima- og miljøpolitikk, selv om den av Saudland og Frp oppfattes både som vond og radikal.

Saudland gjør et stort poeng av at det må være lov å være uenig med Greta Thunberg og de klimatiltakene som hun forfekter, men gjør seg samtidig til talsmann både for dieselbiler, motorveier og oljeutvinning (bl.a. i Skagerrak), i “uoverskuelig fremtid”. Meininger Saudland hevder at klimatiltakene Greta Thunberg tar til orde for ikke er de riktige, men nevner ikke hva det er med hennes budskap han er uenig i. Det jeg har hørt Greta Thunberg si, er stort sett at vi må lytte til forskerne i FNs klimapanel.

Saudland savner en nøktern og faktabasert klimadebatt og er skeptisk til debatten om klimaendringer. Klimaforskere har varslet faresignaler for jordas klimautvikling i mange tiår, uten at verken politikere eller jordas befolkning har vært i nærheten av å sette i verk nødvendige klimaendringstiltak. Den som det siste året, på en suveren måte, har klart å vekke politikere, barn og ungdom og den voksne befolkningen over hele verden, er nettopp Greta Thunberg. Hvorfor, jo fordi hun har klart å sette ord på hva barn og unge føler av frykt for fremtiden, hun har klart å sette ord på at politikere over hele verden nå må få fingeren ut og gjøre radikale endringer for å redde kloden vår.

Saudland forsvarer regjeringens klimapolitikk selv om en ikke har klart å få til noen vesentlig reduksjon av utslippene. Han mener kritikerne ignorer de store utslippene andre steder i verden, og hevder også at utslippene til kineserne er like høye som de som nordmenn slipper ut. Det er “faktisk feil”. Utslippene av CO2 fra hver nordmann er 9,427 tonn, utslippene av CO2 fra hver kineser er 7,954 tonn(2018-tall hentet fra EU-rapporten “Fossil CO2 and GHG emissions of all world countries” fra 2019). Jeg skjønner ikke at dette skal være noe relevant poeng i en argumentasjon for å fortsette å slippe ut klimagasser i Norge. Klimautfordringene er noe som angår hele kloden. Skal utfordringene løses, så må alle land inngå en avtale om at alle skal bidra. En slik avtale har både Norge og Kina sluttet seg til – den heter Parisavtalen. Etter den avtalen har vi forpliktet oss til å kutte drastisk, i løpet av det tiåret som vi nå har tatt fatt på. Det haster faktisk!

Som lokal miljøpolitiker for Venstre er jeg langt fra fornøyd med verken regjeringens eller Kristiansands miljøpolitikk. Det ligger flere gode ambisjoner i Granavolderklæringen, men jeg skulle gjerne sett at Venstre hadde fått større gjennomslag for sin miljøpolitikk, og jeg skulle gjerne sett at FrPs miljøpolitiske talsperson hadde et annet fokus enn det han gir uttrykk for i Fædrelandsvennen. Så er jeg glad for at bystyret med ordfører Skisland i spissen ser ut til å støtte opp om Venstres forslag om å øke målsettingen for reduksjon av klimagassutslipp i Kristiansand fra 40 til 80% innen 2030. I bystyrets budsjettdebatt fikk en vedtatt mange gode klimatiltak som gir håp om en endring i positiv retning, men det vil kreve handling som jeg håper et stort flertall i bystyret vil stille seg bak.

Petter Benestad
Kristiansand Venstre