Venstres forslag i behandlingen av Vikens budsjett og økonomiplan 2020-2023

Verbalforslag

Samferdsel

Gang- og sykkelveier
  1. Bedre tilrettelegging og mer gang- og sykkelveg og bussframkommelighet for pengene

    Målet om at all trafikkvekst skal tas med kollektivtrafikk, sykkel og gange, krever riktig prioritering av både penger og av veiareal. God tilrettelegging er avgjørende for at flere skal gå og sykle i hverdagen; det må være trygt å gå og sykle til skole, jobb og daglige gjøremål både i byområder og i distriktene. For å nå det nasjonale målet om 8% sykkelandel, må sykkelandelen i byområdene økes opp mot 20%. Når fylkeskommunen gjennom regionreformen overtar forvaltningsansvaret for fylkesveiene gir det nye muligheter for bedre og billigere løsninger i tilrettelegging for gående, syklende og kollektivtrafikken.

  2. Fylkestinget ber fylkesrådet om å etablere en egen Viken-standard for gang-og sykkelveier for å sikre økt framdrift på planlegging og bygging, lavere kostnader for investering og vedlikehold, og sikre rom for gode lokale løsninger med lavere standard på gang- og sykkelveger der det er aktuelt.
  3. Fylkestinget ber fylkesrådet om å prioritere vinterdriftstandard på gang- og sykkelveier når driftskontrakter inngås, slik at flere kan sykle hele året.
  4. Fylkestinget ber fylkesrådet starte et samarbeid med aktuelle kommuner for å kartlegge hvor og hvordan man kan prioritere buss og sykkel framfor bil på eksisterende veiareal i byområder.
  5. Fylkestinget ber fylkesrådet om at det gjøres en kartlegging av strekninger med særlig mye kø i rushtrafikken, og at økt kollektivtilbud prioriteres på disse
  6. Fylkestinget ber fylkesrådet starte et samarbeid med de videregående skolene for å bidra til at flere elever og ansatte sykler til skolen.
Nye hurtigbåtruter og byferger
  1. Fylkestinget ber fylkesrådet om å starte utredningen av nye hurtigbåtsamband med nullutslippsteknologi på Oslofjorden og Drammensfjorden, eksempelvis til Fagerstrand og Sætre, og fra Svelvik via Hyggen og Lier til Drammen.

  2. Fylkestinget ber fylkerådet utrede flere piloter med utslippsfrie byferger i Viken, feks, i Moss, Nedre Glomma, Drammen.

  3. Fylkestinget ber fylkesrådet om å sikre at nullutslippsteknologi tas i bruk så snart som mulig, og seinest 2024 når ny kontrakt inngås på eksisterende hurtigbåtsamband på Oslofjorden.

  4. Fylkestinget ber fylkesrådet om å utnytte alle muligheter til statlige støtte fra f.eks ENOVA og Klimasats til arbeidet med raskest mulig innføring av utslippsfrie hurtigbåter og byferger.

Enklere og billigere å reise kollektivt

Fylkestinget ber fylkesrådet om at når nytt, felles billettsystem for Viken og Oslo utformes, vektlegges følgende:

  • Det prioriteres å holde prisene på periodebilletter nede.

  • Reduserte kollektivpriser for barn, ungdom og studenter prioriteres.

  • Familierabatten der voksne kan ta med seg inntil fire barn gratis utvides til å gjelde hele uka

  • Alle elever i videregående skole i Viken med mer enn 6 km reisevei til skolen skal ha gratis skoleskyss, i tråd med nasjonale retningslinjer.

  • Det skal være rimelig å reise kollektivt også på de korte hverdagsreisene.

  • Det skal være enkelt og billig å reise kollektiv av og til. Varigheten på enkeltbilletten bør vurderes utvidet fra en til tre timer.

  • Det må unngås at kommuner og områder som er naturlig sammenhørende bo- og arbeidsmarked deles i flere takstsoner.

  • Takstsystemet må fungere godt både i bynære områder og i distriktene, både for rutegående kollektivtrafikk og bestillingstransport.

  • Det legges til grunn at det inngås billettsamarbeid med jernbanedirektoratet for togreiser i hele Viken.

  • Billettsamarbeid søkes utvidet med flytoget, ekspressbussruter, shuttlebusser og andre aktører i kollektivtrafikken.

  • Nytt billettsystem må ha fleksibilitet til å teste ut nye rabattsystemer, introduksjonstilbud osv i kortere perioder.

  • Det må testes ut om lavere pris utenom rushtrafikken og i helger og ferier kan gjøre at kapasiteten utnyttes bedre og at flere reiser kollektivt.

  • Det må testes ut bruk av automatisk billettering basert på nettvarder, forutsatt at personvernhensyn kan ivaretas på en god måte.

  • Kombinerte reiser med gange, sykkel, leiebil/drosje og kollektivtrafikk skal kunne planlegges i samme reiseplanlegger.

  • Kombinerte reiser med sykkel, leiebil/drosje og kollektivtrafikk skal kunne kjøpes i samme billettsystem eller abonnementsløsning, og det nye billettsystemet for kollektivtrafikken i Viken må kunne utvikles og utvides med tilsluttende reiser med bil og sykkel.

Klima og miljø

Klimamål for Viken

Fylkestinget ber fylkesrådet legge Parisavtalens 1,5-gradersmål, Norges forpliktelser i denne og i avtalen med EU til grunn for sitt arbeid med å kutte klimagassutslipp og binde karbon i Viken.

Utslippsfri transportsektor innen 2030

Viken fylkeskommune vil at Osloregionen skal bli verdens første hovedstadsregion hvor all transport er utslippsfri innen 2030. Fylkestinget ber fylkesrådet om å lage en strategi for dette sammen med Oslo kommune, kollektivtrafikk-aktrene og næringslivet i Viken for å nå dette målet.

Kutte utslipp i kollektivtrafikken

Fylkestinget ber fylkesrådet sikre at all kollektivtrafikk i Viken er utslippsfri eller bruker biogass innen 2028.

Kutte utslipp i bygg

Fylkestinget ber fylkesrådet ta i bruk energisparekontrakter (EPC-kontrakter) på alle fylkeskommunale bygg i Viken, sikre godt vedlikehold og rehabilitering av eksisterende bygningsmasse og sikre at nye bygg bygges med BREEAM-standard, Svanemerking eller tilsvarende, og at bruk av tre i nybygg økes. Fylkestinget ber fylkesrådet ta initiativ overfor kommuner i Viken og andre offentlige aktører om sette felles krav om utslippsfrie byggeplasser i offentlige byggeprosjekter fra 2025.

Utdanning

Investering og drift av videregående skoler

Fylkestinget ber fylkesrådet legge fram en sak om hvordan planlagte utvidelser og oppgraderinger av videregående skolene i Viken kan gjennomføres uten at det går på bekostning av opplæringstilbudet, kvalitet i opplæringen og drift og vedlikehold av skolene.

Språkopplæring og integrering

Fylkestinget ber fylkesrådet videreutvikle Kompetanseforum Østfold til kompetanseforum for hele Viken i samarbeid med næringslivet. Integrering og språkopplæring for innvandrere fra EØS-området vektlegges.

Næring

Reiselivsstrategi

Fylkestinget ber fylkesrådet igangsette arbeidet med en reiselivsstrategi for Viken med vekt på bærekraftig reiseliv, bl.a gjennom utslippsfri transport, mer kollektivtransport til utfarts- og turområder, avveiing mellom vekst og vern i hytte- og destinasjonsområder, og nye verdikjeder for lokal verdiskaping i hele Viken.

Kultur

Kulturplan

Fylkestinget ber fylkesrådet om å utarbeide en helhetlig kulturplan for Viken.

Tannhelse

Oppfølgingsordning

Fylkestinget ber fylkesrådet utrede en oppfølgingsordning der unge voksne som ikke lenger har rett til gratis tannbehandling får en påminnelse om at de må bestille time hos tannlege.

Tekst til tallbudsjett

  1. Styrke skolehelsetjenesten.

Skolehelsetjenesten styrkes med 14 mill.

  1. E-sport som opplæringstilbud

Det settes av 2 millioner i 2020 til oppstart av opplæringstilbud innen E-sport på Drammen vgs fra skoleåret 2020/2021, i tråd med vedtak i Buskerud fylkesting.

  1. Styrke innbyggerinvolvering

Regionreformen er en demokratireform hvor mer ansvar og oppgaver flyttes fra staten til de nye fylkene. For å ta ut potensialet som ligger i å styrke Viken som forvaltningsorgan og folkevalgt organ settes det av 1 mill kr til etablering av nye arenaer for innbyggermedvirknig i Viken og å styrke eksisterende arenaer og rutiner for samhandling og medvirkning.

Endring, tallbudsjett

1.

Styrking av skolehelsetjenesten

+ 14 mill

2.

Opprette opplæringstilbud innen E-sport på Drammen vgs i tråd med vedtak i Buskerud fk

+ 2 mill

3.

Nye medvirkingsarenaer for kommuner og innbyggere

+ 1 mill

Saldering av tallbudsjett

PC-ordning for elever i videregående skole

Fellesnemdas vedtak opprettholdes slik at man faser inn en felles ordning med gratis elev-pc finansiert gjennom utstyrstipendet, og med mulighet til å bruke sin egen pc dersom det er ønskelig, slik at alle elevene i Viken blir behandlet likt. Innfasingen starter som forutsatt med VG1 skoleåret 2020-21. Dette frigjør 17 millioner kroner.

Venstre fremmet også fellesforslag sammen med H, Frp og Krf:

Verbalforslag

Fylkestinget ber fylkesrådet ta imot de statlige midlene som er tilbudt Viken til lavere kollektivpriser, økt satsing på kollektivtrafikk og reduserte bompenger og gå i dialog med staten og Oslo kommune om hvordan dette kan gjennomføres.

Tallforslag

Det settes av 60 millioner til å senke prisen på månedskort for ungdom og studenter.

Det settes av 102 millioner til å senke prisene i bomringen.

Det settes av 102 millioner til å styrke kollektivtraffikken.

1

Lavere pris på månedskort for ungdom og studenter

– 60 mill

2

Styrke kollektivtrafikken

+ 102 mill

3

Senke prisen i bomringen

+ 102 mill

Saldering:

  • Tilbud fra staten om tilskuddsmider til å redusere billettpriser i storbyene, hhv 20 mill til Buskerdudbysamarbeidet, 20 mill ned Bypakke Nedre Glomma og 50 mill til Oslo og Akerhus hvorav 40% tilsvarer 20 millioner. Til sammen 60 millioner i Viken.

  • Tilbud fra staten om tilskuddsmidler til bedre kollektivtrafikk og lavere bompenger, kr 510 mill til Oslo og Akershus. 40% av dette er 204 millioner som er forutsatt delt 50/50 mellom bedre kollektivtrafikk og lavere bompenger.

Verbalforslag vedr samme sak fra V/Krf:

Fylkestinget forutsetter at statlig bidrag til reduksjon i bompenger i tråd med regjeringens bompengeavtale forbeholdes nullutslippsbiler.

Fellesforslag fra V,H, Krf og Frp om styrking av skolehelsetjenesten:

Godt forebyggende arbeid i de videregående skolene innen bl.a psykisk helse og rus, og å gi hjelp til elever som trenger det, er avgjørende å øke trivselen i skolene, hindre frafall og øke andelen elever som fullfører og består videregående opplæring.

De 16,5 millionene som tidligere har vært knyttet til styrking av skolehelsetjenesten på de videregående skolene i Akershus, og som nå er flyttet oppfølging av partnerskap med disse kommunene innen folkehelse, flyttes til rådsområde utdanning og øremerkes styrking av skolehelsetjenesten i de videregående skolene. Posten styrkes med 14 millioner som brukes til styrking av skolehelsetjenesten og forebyggende arbeid ved de øvrige videregående skolene i Viken. Tilbudet utvikles i samråd med skolene og kommunene.

1

Styrking av skolehelseetjenesten

+ 14 millioner

Saldering:

Styrkingen salderes mot 14 av de 17 millionene i merutgifter ved forretningsutvalgets vedtak om å beholde dagens PC-ordning i alle tre fylker i et år til.