Dyrere hjemmetjenester

Nes kommune er inne i en økonomisk svært krevende situasjon. Dette kommer tydelig frem i rådmannens forslag til budsjett 2020, og økonomiplan for perioden 2020-2023. Og igjen viser det seg at det er mennesker med behov for bistand fra fellesskapet som får svi.

I lovpålagte tjenester innen hjemmetjenesten legges det opp til en økning i egenandeler mellom 30-72 prosent, avhengig av inntektsnivå. For mange utgjør dette flere tusen kroner i måneden, i tillegg til et kutt i normen for hvor mange timer den enkelte tjenestemottaker skal motta. For husstander med en totalinntekt under to ganger grunnbeløpet, er det en statlig skjermingsordning med en fastsatt egenandel som kommunen ikke kan overstige. I et notat med forklaring til endring i betalingssatser oppgir rådmannen at man har sammenlignet seg med endringer i betalingssatser i omkringliggende kommuner.

Hjemmetjenestens tjenester til det som kalles praktisk bistand er lovpålagte. Grunnen til at disse tjenestene er lovpålagte er at for de som får disse innvilget, er de helt nødvendige. Tjenestene det gjelder er for eksempel renhold av bolig og matlaging. Tilbudet blir allerede utmålt til et minimum av det faktiske behovet. Andre praktiske gjøremål må man betale for privat. Det vil si at det er ikke noe man kan prioritere bort etter en vurdering av egen økonomi, som man for eksempel kan med et avisabonnement eller en ferietur.

En konsekvens av dette vil fort kunne bli at en del likevel ser seg nødt til å velge bort dette, med de konsekvenser dette får for helse og velferd.

Sonja Sandbakk og Arnfinn Solberg,

Nes Venstre