Lokallagsleder Ole Andreas skrev innlegg i Raumnes 30.11.2019 vedrørende rådmannens innstilling om å legge ned Barn og unges kommunestyre, i forbindelse med opprettelse av et lovpålagt ungdomsråd (med 7 medlemmer). Les innlegget under:
Reduksjon av barns medvirkning i avgjørelser som angår dem, med begrunnelse i å være et innsparingstiltak i Nes kommune, er ikke akseptabelt. Barn og unges kommunestyre (BUK) har kostet i overkant av 50 tusen kroner i året, og det er det fremdeles verdt, mener jeg.
Ved innføring av lovpålagt ungdomsråd utvider man nedslagsfelt for rekruttering ved å inkludere representanter fra idrett, kultur og fritidsklubber/eller liknende, i tillegg til 4 av skolene i bygda. En slik utvidelse er bra.
Allikevel ekskluderer man samtidig barn fra 4. til 7.-klassealder ved avvikling av BUK. Dét er svært uheldig hva gjelder medbestemmelsesmulighet for barn, samt demokratiopplæringa av barn og unge i Nes kommune.
Det rapporteres om stort engasjement rundt valgene til BUK, og det er virkelig ikke ønskelig å dempe barns iver til å delta i demokratiet. Eller?
Å innkalle elevrådslederne ved barneskolene «ved behov» anses ikke som tilstrekkelig botemiddel for å ivareta barns mulighet til medvirkning i den grad som gjeldende lover og føringer for nettopp BUK og Ungdomsråd tilsier. Hvor ofte vil det være «behov»?
Elevrådslederne er, så vidt meg bekjent, valgt av elevrådene, som igjen består av representanter som er valgt klassevis på barneskolene. Representanter til BUK er direktevalgte av hele skolen, og har derfor særegne mandat som representanter opp mot kommunen. Dette devaluerer ikke elevrådenes arbeid, mandat og viktighet, men er i tråd med slik BUK har fungert siden 2016.
BUK har i eget ‘høringssvar’ sagt de er bekymret for at barn yngre enn 13 år ikke skal få videre mulighet for god nok medvirkning og innsigelsesrett i saker og prosesser som er viktige for dem. De frykter også at beslutningsgrunnlaget til det nye Ungdomsrådet skal bli for tynt når barneskolene ekskluderes.
Denne bekymringa deler jeg, særlig nå som man skal gjøre krafttak mot både mobbing og klimakrisa, og jobbe med innføring av nye læreplaner, for å nevne noe.
Etablering av nettopp ungdomsråd vil gi mer kontinuerlig behandling av saker som opptar mennesker yngre enn myndighetsalder, det er et gode. Personlig mener jeg allikevel man skal videreføre BUK som en utvidelse av, eller supplement til, Ungdomsrådet.
Ungdomsrådet bør oppleve høy grad av selvstendighet, men de bør etter mitt syn også orientere om sitt arbeid, samt rådføre seg et par ganger i halvåret, med BUK. At rådet arbeider på bakgrunn av flertallsvedtak i BUK i ulike saker vil styrke deres mandat betraktelig overfor voksenpolitikere.
Ole Andreas Sørli-Sidselssønn
Utvalg for oppvekst, helse og velferd (V)