Østmarka blir nasjonalpark

13. november 2019 slapp miljøverninister Ola Elvestuen (V) nyheten om at han starter arbeidet med å gjøre Østmarka til nasjonalpark. En stor del av Østmarka blir vernet. Og blir demed Norges mest bynære nasjonalpark.

Sjeldne dyrearter

I Naturmangfoldloven heter det: «som nasjonalpark kan vernes større naturområder som inneholder særegne eller representative økosystemer eller landskap, og som er uten tyngre naturinngrep.»

De gamle barskogområdene i Østmarka er hjem for mange sjeldne dyrearter. 103 arter er rødlistet, altså truet av utryddelse i Norge. 34 av disse er igjen helt avhengige av gammel barskog. Dette er også den eneste nasjonalparken i ulvesonen. Ulven i Østmarka vil få et ekstraordinært vern.

Østmarka blir nasjonalpark

Aktivitetsnasjonalpark

Lørenskog Venstres Bjørn Ivar Gran understreket i Romerikes Blad 15. november at dette skal bli en aktivitetsnasjonalpark.
– At det blir nasjonalpark reduserer ikke bruken av Østmarka. Jeg tror dette vil styrke friluftslivet i området enda mer.
Gran understreker derimot at planen må gå noen runder:
– Prosessen må modnes. Så kan vi drømme om et nasjonalparksenter, gjerne der Feiring Bruk holder til i dag.

Eksisterende skiløyper i Østmarka vil bestå. Bruk og drift av hytter og serveringssteder skal også videreføres. Det skal også veiene til Vangen og Raudsjøen, og demningene i Raudsjøen, Mosjøen og Børstervann.