Leteboring på Træna, den rødgønne arven

Anja, Mats og Ida foran Stortinget ., Foto: Venstre

Klima- og miljødepartementet opprettholder Miljødirektoratets tillatelse etter forurensningsloven for letebrønnen Toutatis i Norskehavet utenfor Træna. Området 7,5 kilometer utenfor Trænarevet ble åpna for letevirksomhet av daværende olje- og energiminister Terje Riis-Johansen, og er en del av arven etter den rødgrønne regjeringen. Venstre var kritisk og spurte i 2011 om Træna og de andre oljeutlysningene i 21. konsesjonsrunde ville være i strid med miljøfaglige råd. Riis-Johansen svarte at den rødgrønne regjeringen ville ta hensyn til miljø, men også til norsk oljevirksomhet. Ap, SV og Sp åpna deretter for oljeleting i området ved Trænarevet.

Søknaden om leteboring er påklagd av flere miljøorganisasjoner som brudd på forurensningsloven. Etter grundig faglig gjennomgang mener Miljødirektoratet det konkrete prosjektet er forsvarlig, innafor de strenge miljørammene som ble gitt da området ble åpna. Klima- og miljødepartementet kan ikke omgjøre denne beslutningen uten en saklig begrunnelse. Det departementet har vurdert er om det har kommet ny informasjon eller om Miljødirektoratet har gjort en feil vurdering etter forurensningsloven. Etter en grundig prosess har departementet konkludert med at det har de ikke.

Dersom Klima- og miljødepartementet hadde stoppa denne leteboringa uten en saklig begrunnelse, ville det vært et ulovlig vedtak. Da kunne selskapet saksøkt staten, og etter all sannsynlighet vunnet i retten. Dermed ville de fått bore uansett.

Det er viktig å merke seg at det her er snakk om leteboring. Dersom selskapet faktisk finner petroleumsressurser i dette området, er det ikke automatikk i at det blir utbygging av virksomhet der. Det vil eventuelt bli en egen prosess, som må godkjennes politisk, og ei slik utbygging vil vi kjempe mot!

Denne saken er en viktig påminnelse om hvor viktige tydelige vernevedtak og klare grenser for petroleumsvirksomheten er. Derfor er vi glade for at Venstres landsstyre i helga vedtok vern av Barentshavet nord. Venstre ønsker å verne sårbare havområder mot oljevirksomhet, slik vi har lykkes med i Lofoten, Vesterålen og Senja. Da kan ikke oljeselskapene drive med leteboring der. Det er derfor vi nå tar kampen om å verne Barentshavet nord mot oljevirksomhet. Da vil ikke denne typen problemstillinger oppstå i framtida.

Anja Johansen, leder Nordland Venstre

Ida Gudding Johnsen, nestleder NV og sentralstyremedlem Venstre

Mats Hansen, nestleder Nordland Venstre