Historisk dag torsdag 5.september da Trine kom med 150 mill. kroner

Gjennomslag i statsbudsjettet. Kulturministeren omkranset av Pål Farstad og Ragnhild Helseth, «Foto: Kristiansund Venstre»

Kulturministeren kom til Kristiansund torsdag kveld, og denne gangen kom hun ikke tomhendt. Pressekonferanse ble hasteinnkalt torsdag og Trine Skei Grande avslørte at det kommer 150 mill.kr til Opera- og kulturhus og museum, kulturskole og bibliotek. En fantastisk nyhet for hele Nordmøre!

Jubelen sto i taket og det var trampeklapp da kulturminister Trine Skei Grande offentliggjorde nyheten i Festiviteten torsdag kveld. Foajeen var fylt til randen.

Ordfører Kjell Neergaard var på plass, likeså kultursjef Eigunn Stav Sætre.

Regjeringspartiene var representert med stortingsrepresentantene på Mørebenken fra Nordmøre Vetle Wang Soleim (H) og Jan – Steinar Enegeli Johansen ( FrP). Steinar Reiten (KrF) var på reise i Nord-Norge.
Likeså lokale representanter fra Høyre, FrP og KrF var tilstede.

Lokalt var en stor gruppe fra Venstre tilstede med Pål Farstad og Ragnhild Helseth i spissen. Sistnevnte sto for innkalling og ledet pressekonferansen som ble streemet av TK. Opptak publisert i avisa. Se lenke nedenfor.

Institusjonene som skal inn i det nye kulturhuset var alle representert; Kulturskolen og biblioteket, Stiftelsen Nordmøre museum og Operaen i Kristiansund.

Vi visste ikke på forhånd hva kulturministeren ville melde, men vi hadde store forhåpninger og marsipankake var bestilt.
Stor stas da kulturministeren selv sto for utdeling av kakestykker etter den store nyheten. Mange var tilstede, og hele kaka gikk med.

En historisk dag for Kristiansund og for Venstre. Finansiering avklart fra stat og fylkeskommune med 300 mill kroner til sammen. Den regionale delen av prosjektet finansieres med 1/3 hver stat/fylkeskommune/kommune. Kristiansund sitt tillegg er bibliotek og kulturskole som er kommunale tjenester. Totalsum kulturhus ca 690 mill kroner. Kristiansund sin andel blir netto 313 mill kr når verdi av tomt er trukket fra ( ca 47 mill kr) samt statlige midler til bibliotek på ca 9 mill.

Driftskostnader skal beregnes. Operaen i Kristiansund og Nordmøre museum blir leietakere, og vil da gi leieinntekter til kulturhuset. Det totale regnestykket blir finregnet på i tida fremover, nå som det er blitt offentlig at midlene kommer.

I all gleden for oss i Venstre så glemmer vi ikke at vi lokalt har stått samlet med et bredt politisk flertall for prosjektet. Allikevel må det være lov å si at det er Venstre og Arbeiderpartiet som har arbeidet frem saken lokalt og i fylket.

Knallhard jobbing fra Pål Farstad da han satt på Stortinget forrige periode, ligger til grunn for at saken første kom inn på Venstre sitt alternative budsjett og siden ble forankret i statsbudsjett etter at Venstre kom med i regjering.

Da Trine besøkte Kristiansund i januar 2017 sa hun at Venstre må inn i regjering for å få midlene på plass i statsbudsjettet. Trine ble kulturminister i 2018, og nå er pengene på plass, med støtte av Høyre, Kr& og FrP.

Leserkommentar i TK 06.09.19

Leserbrev 06.09.19 Asbjørn Jordahl om bevilgningen

Pressekonferansen i Festiviteten 5.9.19 . Litt lang start da en infovideo, men så fullstendig opptak

Kakefest etter at Trine offentliggjorde den fantastiske nyheten