Bevar Fiskarsbygget i Nydalen!

Foto: Nordre Aker Venstre

Det pågår massiv boligutbygging i Oslo for å møte den forventede befolkningsveksten. Det blir både tettere og høyere bebyggelsesærlig rundt kollektivknutepunktene. Dette er helt i trå med gjeldende kommuneplan. Men samtidig har dagens kommuneplan også lagt til rette for å bevare historiske og viktige verdier som skaper de kvaliteter vi trenger i vårt samfunn. Videre stiller kommuneplanen også krav til andre miljøkrav. Dette er veldig bra. Skuffende blir det når kommunen selv fremmer planer som bryter de krav og mål som kommuneplanen setter. Selv om Bydelens politikere har motsatt seg en plan som bryter de krav som kommuneplanen har fastsatt, så fortsetter planarbeidet som om ingen har sagt seg uenig.

Et konkret eksempel er planlagte utbygging av Nydalsveien 32 hvor det foreslås å omregulere området som er regulert til spesialområde for bevaring for å sikre bygging av boliger med høy utnyttelse og med ca. 80 – 90 boenheter etasjer. Det er Avantor som fremmer et alternativ som Plan og bygningsetaten mener er et godt plangrep, men som mener at byggehøyden er for stor og foreslår høyer opp til 10 og ikke 13 som Avantor legger til grunn. Av den gamle historiske redskapsfabrikken skal kun fasaden på søndre og nordre fasade bevares. Det vil føre til at bygget vil fremstå som noe helt annet med høye tårn enn det det var bygget for. Dagens bebyggelse er regulert til bevaring og vernet etter plan- og bygningsloven. Planforslaget medfører at deler av eksisterende bebyggelse må rives og endres for å tilrettelegge for ny bruk, etablere boliger og uteoppholdsareal. Planen er heller ikke i tråd med kommuneplanens bestemmelser om bevaring (§ 8.1) og retningslinjer i Kommunedelplan for Akerselva miljøpark.

Byantikvaren har derfor fremmet et tredje alternativ som sikrer at det historiske industribygget i hovedsak bevares i sin nåværende form, men hvor det tilrettelegges for at bygningen på lengre sikt kan gis en annen og mer utadrettet bruk enn i dag. Redskapsfabrikken er den best bevarte og mest autentiske bygningen fra Christiania spikerverks virksomhet i Nydalen, og de eldste delene av bygningen er fra 1877. Det å bevare slike autentiske bygninger er viktig for å formidle den historiske utvikling.

Da planprogrammet var på høring i 2017 uttalte Bydelsutvalget i Nordre Aker bl. a. følgende: «Eiendommen er av stor kulturhistorisk verdi som et av de siste industribyggene i Nydalen som fremdeles er i bruk til industriformål. Det er derfor viktig at eiendommen fortsetter å synliggjøre industrihistorien samtidig som det tilrettelegges bedre for ferdsel og opphold langs Akerselva. Selv om nærhet til T-banen kan tilsi en høyere utnyttelse av eiendommen veier verneinteressene i dette tilfellet sterkere. Mangel på uteareal gjør det også vanskelig å nyttiggjøre seg eiendommen til boliger uten at det går på bekostning av byggets kvaliteter».

Det fremmes fortsatt 3 alternativer med videre plan som nå er på høring. Det er skuffende at Plan og bygningsetaten fortsatt fremmer «sitt» alternativ uten å høre på hva bydelen faktisk ønsker for utbygging i egen bydel. Nordre Aker Venstre håper at det nye Bystyret kan tenke mer helhetlig slik at vi kan få en byutvikling som kan fremme verdier som er viktig for samfunnet i ettertiden.

 

Anne Underthun Marstein og Ingeborg Briseid Kraft

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 5 år siden.**