Skien Venstre ønsker samarbeid og innflytelse

Foto: Privat

Noen i Skien Venstre ønsker at partiet skal klargjøre før valget hvem man vil samarbeide med i bystyret etter valget. I Skien Venstres program for kommende periode er det imidlertid vedtatt følgende:

“Skien Venstre ønsker samarbeid for å få innflytelse. Gjennomslag for vår politikk vil styre hvem vi vil samarbeide med. Valgresultatet avgjør hvilken forhandlingsposisjon Skien Venstre kommer i.

Avgjørende for å inngå i en samarbeidskonstellasjon er at vi får gjennomslag for viktige deler av vårt politiske program. I en samarbeidsavtale må det også være rom for at Venstre på enkelte definerte områder står fritt til å arbeide for å oppnå annet flertall for sine primærstandpunkt.”

Det er således helt uaktuelt for Skien Venstre å ta standpunkt til samarbeidspartnere før valget. Dette i likhet med de andre sentrumspartiene. Dette er sentrumspartienes privilegium. For Skien Venstre er det politiske gjennomslag som er viktig, ikke hvem man samarbeider med for å oppnå dette. Skien Venstre kan samarbeide både til høyre og til venstre i politikken.

Når noen insisterer på at man må ta stilling til side før valget tyder det etter min mening på for liten interesse for å få gjennomslag for partiets politikk. Det tyder på at man er mer interessert i hvem man samarbeider med enn hva man samarbeider om. Det tyder på opphengthet i tradisjonelle oppfatninger om side, framfor realpolitikk.

Å ta stilling før valget til side ville dessuten for Skien Venstre etter min vurdering være taktisk meget uklokt. Da ville man miste den forhandlingsposisjonen som ligger i å kunne komme “på vippen”. Etter valget i 2007 kom Venstre nettopp i den posisjonen, og forhandlet seg da fram til varaordførerposisjonen. I 1999 var Venstre også i en vippeposisjon, men hadde da før valget tatt standpunkt til å samarbeide med H, FrP og KrF. Da var det uaktuelt å forhandle seg fram til en varaordførerposisjon.

For et sentrumsparti å binde seg til en side i politikken vil lett kunne føre til 4 år i opposisjon, dersom den siden man har valgt ikke får flertall. Det ligger i sakens natur at et politisk parti vil søke innflytelse for å få gjennomslag for sin politikk. Det er slik Venstre har havnet i regjering med FrP. Det var ikke mange som før valget for 2 år siden hadde trodd at det skulle skje. Venstres alternativ den gangen var en regjering av Venstre, Høyre og KrF. Men det endte likevel opp med at Venstre gikk inn i en regjering med FrP som en av partnerne. Dette skjedde fordi “det er bedre å sitte med hendene i departementsskuffene enn i fanget” som den gamle Venstrehøvdingen Bent Røiseland en gang skal ha sagt, eller noe lignende. Som sagt: Det ligger i et politisk partis natur å søke makt for å få gjennomført sin politikk. Da inngår man samarbeid for å komme i en flertallsposisjon, hvis man vurderer at gevinsten er større enn det man mister ved de kompromissene man ofte også må inngå.

For miljøets skyld og for barn og unges framtid i Skien håper jeg Venstre kommer i en slik posisjon i Skien at vi kan få innflytelse. STEM VENSTRE !!!

 

Gustav Søvde

Skien Venstres ordførerkandidat