Signy Gjærum vil legge tilrette for egenorganiserte fritidsaktiviteter

Foto: Privat

Viktig å tilrettelegge

Skien Venstre vil slå et slag for varierte og egenorganiserte fritidsaktiviteter i sentrum og i bydelene. Det er en viktig del av barn og unges oppvekst.

Hvordan er det å være uorganisert ungdom i vår kommune, unge som verken er interessert i idrett eller kulturskole? Har bydelene steder hvor ungdom under 18 kan møtes. Ikke alle barn og unge føler seg hjemme på kunstgressbaner og i organiserte aktiviteter. Vi heier på varierte møteplasser for barn og ungdom: Lokalet der unge kan møtes- det kan være rommet på skolen. Ungdomsklubben som i stor grad bør være selvstyrt slik Team RX eksemplarisk er. Lekeplassen og løkka. Området hvor det er ok at motorinteresserte holder seg. Skateramper.

Her som ellers i samfunnet må kommune, frivillighet, borettslag og ildsjeler jobbe på lag. Det vil Skien Venstre oppmuntre til. Dette kan ikke være kommunens ansvar alene. Da mister vi også en del av effekten, da blir den enkelte for mye en bruker, mindre delaktig i ansvar og med liten eierfølelse til tiltaket. Vi vil legge godt til rette for og stimulere til å ta ansvar og eierskap for det nære fellesskapet. Et eksempel for å vise muligheter -Der bak er den skumle borgen vår, sa et lite barnebarn for noen år siden. Jeg så bare en krattbevokst haug nær kunstgressanlegget, men jeg så med voksenøyne. Kan enkelte lekeplasser som er forsømt og ev. utgått på dato rett og slett få nytt liv som en bitte liten hundremetersskog? Kan brakkareal eller restareal i et boligområde med enkle grep bli til løkke eller et det grøntområdet med trær, gressbakke, busker og blomstereng som ikke er «for fint». Noen barnehager og skoler har adoptert slike areal og planter noe nytt hvert år; leker, rydder, sår, luker, steller og ordner.

Skien Venstre mener det er viktig å ruste opp skolegårdene våre. Vi vil de skal være attraktive og tilgjengelige 24/7. De er svært viktige fellesarenaer. Alle bydeler har en eller flere og vi mener det er god prioritering å sats mer på at skolegårdene. De skal stimulere til lek og fysiske aktiviteter, men også til samtaler og spillaktiviteter, i skoletid og fritid. Som trygg møteplass rett og slett. Som absolutt hovedregel bør skolegårdene være bilfrie områder.

En stor kommune som vår trenger områder for ulike uorganiserte aktiviteter som supplement til våre mange idrettsarenaer. Vi tror det skal lite til for å bli bedre. I enkleste form – for eksempel – et område hvor det er ok at rånere møtes, med benker, brusautomater og søppelbøtter. Kanskje er det nok, selv om det høres «lovlig enkelt» ut.

Vi mener at møteplasser for fri lek og egenorganiserte aktiviteter er så viktige at det burde være mulig å omprioritere deler av dagens midler til tradisjonell idrett over til all- idrett, grøntareal og tiltak for uorganiserte aktiviteter. I Oslo går tre-fire prosent av spillemidlene til friluftstiltak. Idretten får resten. I Skien antar jeg situasjonen er noenlunde tilsvarende. Spørsmålet er om denne fordelingen kan justeres. Det mener jeg den bør. Det burde være mulig hvis politisk vilje er til stede.

Skien Venstre ønsker å styrke budsjettposter som bidrar til en god oppvekst for alle barn og unge. Barn og unge er minst like ulike som oss voksne! Derfor må det være variasjon og stor bredde i de fritidstilbud vi som kommune tilrettelegger for og bidrar til i et samarbeid, det er en god investering. Barn og unge som trives, opplever å høre til i et stort eller lite fellesskap, vil også med stor sannsynlighet finne sin trygge plass i voksenfellesskapet.

Signy Gjærum

Listekandidat nr. 7 Skien Venstre