Jennie N. Johnsen skriver om å LØFT(e) i flokk

Foto: Privat

LØFT Skien

Løsningsfokusert tilnærming (LØFT) er en strategimodell for hvordan man oppnår de resultatene og endringene man ønsker.

Tradisjonelle tilnærminger til problemløsning er ofte bygget på tanken om at man må forstå og analysere de problemene man har for å kunne finne løsninger på de. Man bruker masse tid og krefter på å forstå hva problemet oppsto i før man kan sette inn tiltak som endrer utviklingen i ønsket retning.

Men det er dessverre slik at det man fokuserer på, det får man mer av. Når man avdekker et problem og begynner se etter årsaken til problemene bakover så finner man fort forklaringer som henviser til svikt i enkeltmenneskers handlingsmønster eller personlighet. Og selv om kritikken kunne være aldri så berettiget … men hva er det mennesket gjør når det føler seg angrepet og må forvare seg selv? Man påpeker tilsvarende svakheter og retter kritikk tilbake til sin angriper. Da låser ting seg fort og det å faktisk oppnå endring blir vanskeligere, ikke lettere. Problemene blir befestet, ikke løst opp i. Så hva skjer når man «hopper over» å konsentrere seg om det negative, og begynner snakke om det som er bra, det som faktisk fungerer, det som man ønsker å få frem mer av, det som man vil slippe frem? Det er nesten litt magisk …

Det er nemlig slik at det man fokuserer på, det får man jaggu mer av! Stadig flere mennesker utdannes i å bruke LØFT modeller og strategier i relasjonsbygging. Når man løfter frem og blir klar over hva man gjør som er bra, som har gode effekter og hvilke handlingsmønster som gir mer av det man vil ha så forsterker det seg selv, og det blir mer av det. Så enkelt. Så ufattelig vanskelig. Løfter vi enkeltmennesket løfter vi de gode sosiale relasjonene og gir rom for gode liv, selv om de leves svært forskjellig. Og da får hele byen et løft. Det er et løfte!

Jennie N. Johnsen 5.-kandidat Skien Venstre