Johan G Foss om sentrum og grender i Frøya-politikken

JGF

«Vi trenger et kommunesenter med mange tilbud og funksjoner, men ikke et som tapper grendene.» Dette er en balanse som blir utfordra!

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 5 år siden.**

Det er gjennomgående at grendene sliter. Det sosiale livet er ikke som det har vært, og samlende funksjoner som forretning og skole er mange steder lagt ned eller står i fare for å bli det. Nye tilbud og funksjoner, som alle ønsker velkommen, etableres i kommunesentret, og grendene mister betydning i forhold til sentrum.

Vilje til å bevare grendene. Likevel er de fleste partia opptatt av å bevare grendene. I Frøya Venstres program heter det: Grendene ligger vårt hjerte nær, fordi viktige kvaliteter ved Frøya-samfunnet ligger der. Det er grenda som er nærsamfunnet vårt. Venstre ønsker å bidra til at grendene forblir levende samfunn, og vil at kommunen skal ha en strategi og spille mer aktivt på lag med grendalaga.

Øyrekka. Det er lokalsamfunna i øyrekka som er mest utsatt, og som trenger særlig oppmerksomhet og støtte. Venstre og de borgerlige samarbeidspartia har Krafttak for øyrekka som en av sine hovedsatsinger, bl.a. gjennom å etablere næringsfond for øyrekka og støtte tiltak for tilflytting. Venstre og de andre borgerlige partia er veldig gira på å støtte øyrekka og ikke la det bli med festtaler og brutte forhåpninger.

I dette arbeidet er vi helt avhengig av lokalt engasjement, men Borgerlig gruppe ønsker å støtte og inspirere til lokalt engasjement og tiltakslyst. Men vi trenger å få inn noen vaktbikkjer fra øyrekka i kommunestyret som kan hjelpe til å holde saka varm.

Edvin Paulsen, en av listekandidatene til Frøya Venstre, uttrykker seg slik i sin uttalelse i valgprogrammet: – Vi trenger et kommunesenter med mange tilbud og funksjoner, men ikke et som tapper grendene.

Sistranda som «havby». Men nettopp et slikt kommunesenter ble forsøkt realisert i 2017, da Frøya kommune, under ledelse av Ap og SV, bestilte en utredning fra arkitektfirmaet Cubus om hvordan Sistranda kunne utvikles til «havby». Rapporten fra Cubus gikk i all korthet ut på at Frøya i utgangspunktet hadde for liten befolkning til å gi grunnlag for en by, derfor måtte det kraftige tiltak til for å samle mest mulig folk (boliger) og funksjoner i sentrum. Morgendagens omsorg skulle plasseres på herredshustomta, sentrum skulle omkranses av tett rekkehus- og blokkbebyggelse, gamle videregående skole skulle gjøres om til boliger, og det skulle legges veg tvers gjennom Sistranda skole.

Venstre var det partiet som kraftigst tok til motmæle mot disse planene. Et slikt opplegg ville ha støvsugd grendene for folk og funksjoner. Heldigvis la Ap og Sv planene på is. Men kanskje ikke for godt.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 5 år siden.**